Un desert complex, cu traditie in Rusia: Tort Medovik. O prajitura din foi cu gust bogat de miere si crema delicioasa de vanilie, toate imbracate intr-o crusta crocanta de nuci sau alune.

Ingrediente pentru aluat

120 g unt 150 g zahar 2 oua 2 lingurite bicarbonat de sodiu 100 g miere 450 g faina

Ingrediente pentru crema

100 g crema de branza 200 g lapte condensat 200 g smantana 1 lingurita esenta de vanilie 300 g frisca 2-3 linguri zahar pudra (optional, dupa gust)

Ingrediente pentru decor

100 g alune/nuci
Mod de preparare:

Prepararea foilor

  1. Topeste untul cu zaharul intr-o cratita antiaderenta, la foc mic. Imediat ce untul s-a topit, da cratita de pe foc, asigura-te ca amestecul nu e fierbinte.
  2. Adauga ouale, bicarbonatul de sodiu si mierea, apoi da cratita inapoi pe foc si amesteca constant timp de 6-7 minute, pana ce compozitia isi dubleaza volumul.
  3. Da cratita din nou de pe foc, adauga faina (fara 2-3 linguri din toata cantitatea) si amesteca rapid pana la omogenizare. Dupa ce ai obtinut un aluat gros, dar inca lipicios, presara-l din belsug cu faina si framanta-l putin, apoi dai o forma alungita.
  4. Taie 10 sau 12 bucati cat mai egale din aluat, apoi intinde-le rand pe rand pe cate o foaie de copt, cat mai repede. Asaza platoul pe care doresti sa servesti tortul pe fiecare foaie si taie-i conturul de jur imprejur, pentru a avea toate dimensiune identica.
  5. Cand dai foaia la cuptor lasa si excesul taiat pe foaie, caci il vei folosi mai tarziu. Coace foile pe rand la 180 de grade timp de 2-3 minute, sau pana ce se rumenesc. Odata coapte foile, lasa-le sa se raceasca.

Prepararea cremei

  1. Bate cu mixerul crema de branza, laptele condensat, smantana si esenta de vanilie. Separat, bate frisca pana ce se tine de tel, apoi incorporeaz-o in prima compozitie.
  2. Daca frisca pe care o folosesti este vegetala, deci indulcita, nu mai este nevoie sa adaugi zahar suplimentar, cu atat mai mult cu cat si laptele condensat este indulcit. Daca folosesti smantana pentru frisca, adauga 2-3 linguri de zahar pudra la prepararea ei.

Asamblarea tortului

  1. Asaza prima foaie pe platoul de servire, apoi intinde pe ea cam 2-3 linguri de crema. Continua sa alternezi foile si crema, iar la final, imbraca tortul in crema ramasa.
  2. Zdrobeste cat mai fin resturile ramase de la coacerea foilor, excesul de care spuneam mai sus si combina firimiturile cu nuca sau alune tocate marunt. Decoreaza tortul cu acest amestec crocant, de jur imprejur.

Sfaturi utile

E indicat sa adaugi mai degraba mai putina faina la inceput, ca apoi sa adaugi cand intinzi foile. In caz contrar, aluatul ar putea fi foarte greu de intins.

E ideal sa te misti cat mai repede odata ce ai dat aluatul de pe foc, deoarece pe masura ce se raceste devine mai greu de intins si de framantat.

Tort Sacher

Tort Esterhazy

Tort diplomat