Sfarsitul lunii octombrie e momentul perfect pentru pus varza la murat daca vrei sa o ai gata pentru sarmale pana la Craciun. Cu sfaturile noastre, oricine se poate descurca sa puna varza la murat, fie si pentru prima oara.

1. Alege varza romaneasca

Cel mai bun soi de varza pentru murat e cea romaneasca. Cum o diferentiezi de celelalte si cum o alegi? Ei bine, varza romaneasca are foaia cat mai subtire, o culoare usor stravezie si e de regula micuta. Nu cumpara verze mari; incearca sa le alegi de dimensiunea aproximativa a unei mingi de handbal si cat mai bine indesate.

2. Curata varza de foi si cotoare

Odata ce ai cumparat varza si vrei sa te apuci de treaba, spala varza bine, inlatura frunzele murdare sau ofilite si scobeste cotoarele. Asaza varza in butoi cu cotorul in sus, cat mai bine organizate, iar deasupra asaza crengute de marar.

3. Pregateste varza de murat

Odata asezate toate verzele, lucrurile sunt foarte simple. Este indicat ca locul in care este butoiul sa fie si cel in care va ramane, caci dupa ce il umpli cu apa va fi tare dificil sa il mai muti.
Toarna apa rece amestecata cu sare direct in butoi. Pentru a face dilutia, pastreaza raportul de 1 lingura de sare grunjoasa la fiecare litru de apa.
Apa trebuie neaparat sa depaseasca nivelul verzei, iar pentru a preveni urcarea ei la suprafata, e indicat sa folosesti greutati asezate deasupra tuturor verzelor si proptele de lemn.

4. Sufla periodic in varza

Din acest moment e foarte important sa nu uiti sa sufli energic in varza, cel putin de 3 ori pe saptamana. In scopul asta poti folosi un furtun sau un tub de plastic rigid. Baga tubul cat mai adanc in butoi, in mai multe locuri, si sufla cu putere pentru a o vantura.

5. Varza murata pentru intarziati

A trecut si octombrie, iar tu nu ai apucat sa pui varza? Nicio problema, urmeaza exact pasii de mai sus, dar inlocuieste apa rece cu apa calda sau fierbinte. Practic, cu cat intarzii mai mult, cu atat trebuie sa cresti mai mult temperatura apei cand pui varza la murat. Rezultatul va fi la fel de bun, iar varza se va mura pana de Craciun.

Bun de stiut!

Daca preferi ca varza si zeama de varza sa aiba o culoare rosiatica, poti adauga in saramura o sfecla rosie sau o varza rosie.
In functie de obiceiuri si gusturi, se mai pot adauga: gutui, boabe de porumb, boabe de piper.

Citeste si:

Trucuri pentru o pizza reusita

Cum obtii un avocado copt in 10 minute

5 alimente pe care sa NU le consumi seara