Sigur ai auzit de mitul potrivit caruia daca mananci la ore tarzii din noapte te ingrasi. In realitate, nu mancatul la ore nepotrivite faciliteaza acumularea de kilograme, ci depasirea numarului de calorii necesare zilnic.

Daca iei masa de seara la ora 6:00 sau 7:00 si te duci la culcare in jurul orei 11:00, sau chiar mai tarziu, sigur ti se mai face foame sau ai pofta de o gustare pana pui capul pe perna. Iata 5 alimente pe care ai face bine sa le eviti dupa cina.

Cereale1. Cerealele

Bineinteles ca nu discutam de cerealele complet integrale, precum sunt fulgii de ovaz, ci este vorba despre cerealele expandate, cu adaos de zahar si care, de multe ori, au si cacao in compozitie. Acestea sunt bogate in zaharuri si vor stimula productia de insulina. Ca urmare, ai foarte mari sanse sa te trezesti infometat dimineata.

2. Mancarea picantaPicant

Mancarurile picante (precum e cea mexicana sau asiatica) te pot tine treaz noaptea, iar rezultatul il vei resimti din plin a doua zi, cand trebuie sa te trezesti devreme. In plus, mancate la ore nepotrivite, preparatele picante sunt destul de grele si iti pot da arsuri la stomac.

burger3. Mancarea tip fast-food

Alimentele de la fast-food nu sunt sanatoase indiferent de ora, dar mai ales in perioada noptii. Acestea contin foarte multe calorii, sunt bogate in grasimi saturate, iar organismului ii va fi mai greu sa le proceseze. In aceasta categorie de produse intra burgerii, cartofii prajiti, pizza si mancarea chinezeasca.

4. Ciocolata ciocolata

E foarte probabil sa fi stiut deja asta, insa ciocolata ar trebui evitata pe cat posibil seara, daca vrei sa ai parte de un somn linistit si sa te trezesti odihnit. Desi este chiar benefica pentru sanatate (mai ales ciocolata neagra) contine multa cofeina si sigur te va impiedica sa adormi.

suc acidulat5. Sucurile acidulate

Nu sunt o optiune sanatoasa nici in restul zilei, insa seara racoritoarele ar trebui evitate in mod deosebit. Acestea contin mult zahar si calorii goale, te energizeaza pentru o perioada scurta de timp, suficient cat sa nu poti adormi si te “ajuta” sa te trezesti obosit. In plus, acidul din bauturi iti poate da arsuri.

Ce poti manca seara, inainte de culcare

Dat fiind ca e chiar recomandat sa mananci mai des, dar mai putin, poti opta pentru o gustare mai sanatoasa decat optiunile listate mai sus. Un iaurt cu cereale integrale, un sandvis cu piept de pui si paine integrala, un pahar de lapte sau ceai, toate reprezinta alternative mai sanatoase si mai blande cu silueta.