Zilnic suntem asaltati de dulciuri rafinate pline de zahar si alte ingrediente nu tocmai bune pentru sanatate. Este greu sa rezisti tentatiei de a manca “ceva bun” macar o data la cateva zile, daca nu zilnic. Cel mai bine este sa pregatesti prajiturile si alte bunatati in casa, insa de multe ori si retetele clasice contin o cantitate destul de mare de zahar. Cu aceste retete insa poti sa mananci ceva dulce si proaspat, gatit de tine in casa, fara sa consumi si o cantitate mare de zahar in acelasi timp. Unde mai pui ca ele sunt o alternativa grozava pentru cei mici?

 

Cheesecake cu banane1. Cheesecake cu banane, fara coacere

Ai pofta de un dulce cremos si racoritor, dar care sa nu contina zahar din abundenta? Aceasta reteta de cheesecake e exact ce cauti. Ingredientul principal sunt bananele, fructe suficient de dulci incat sa suplineasca rolul zaharului in reteta. Daca totusi preferi un dulce mai.. dulce, poti adauga una, maxim 2 linguri de zahar.

 

 

2. Jeleuri de casa din 3 ingredienteJeleuri de casa

Una din cele mai simple retete fara adaos de zahar este cea de jeleuri preparate acasa. Acestea se fac fara preparare termica, sunt perfecte in zilele calduroase si sunt dulciurile perfecte care sa inlocuiasca jeleurile apetisante pe care cei mici le intalnesc la tot pasul in comert. In plus, daca ai un suc natural preferat il poti folosi pentru a face jeleuri de casa aromate pe gustul tau.
La fel ca si in cazul cheesecake-ului, zaharul poate fi adaugat acestei retete: poti tavali fiecare din jeleuri prin zahar pentru a le face mai putin lipicioase. Trebuie sa recunosti ca in mod cert cantitatea de zahar este mai mica, chiar si in aceasta situatie.

 

Fursecuri-sanatoase-din-3-ingrediente3. Fursecuri sanatoase din 3 ingrediente

Sunt atat de sanatoase, ca sunt bune si la micul dejun, nu doar ca desert. Pot inlocui chiar si cerealele expandate pe care le consumi dimineata, caci acelea nu sunt la fel de benefice. Fara pic de zahar, fursecurile obtinute din numai 3 ingrediente sunt bune ca o alternativa pentru dulciurile pe care obisnuiai sa le consumi. Vezi reteta de fursecuri sanatoase din 3 ingrediente.

 

4. Clatite americane – 3 ingredienteclatite americane

O alternativa la fel de buna pentru micul dejun o reprezinta aceasta reteta de clatite americane, pe care le poti servi cu miere, cu fructe, sau, de ce nu, simple. Nu numai ca nu contin zahar, insa in lista de ingrediente nu se regaseste nici faina, deci le poti manca fara a risca sa te ingrasi. Desigur, oricat de sanatoase ar fi, trebuie sa tii cont ca excesul de oua, si chiar si cel de banane, nu e bun, asa ca un consum moderat este recomandat.

 

fursecuri-sanatoase5. Fursecuri sanatoase

Ca si in cazul gustarilor de mai sus, aceasta reteta este o solutie alternativa pentru dulciurile de cumparat, chiar daca acestea nu sunt lipsite de ingredientul periculos. Cantitatea de zahar e mica, raportata la alte retete similare, aceasta fiind de maxim 3 linguri. Vezi reteta italiana de fursecuri sanatoase.

 

6. Inghetata de bananeInghetata-de-banane

Cand temperaturile depasesc un nivel tolerabil iti doresti din suflet o inghetata, doua, trei. Decat sa bati un drum pana la magazin si sa iei un desert despre care nu stii mare lucru, nu mai bine prepari deliciul racoritor la tine acasa? Partea cea mai buna e ca nu trebuie sa ai decat 3 ingrediente in casa, iar daca ai avut inspiratia sa pui bananele la pastrare la congelator, e cu atat mai bine: vei putea servi inghetata de casa in numai 5 minute.

 

salata-de-fructe7. Salata de fructe

Pentru ca niciun desert nu se compara cu un fruct delicios, incearca sa inlocuiesti uneori gustarea dulce cu fructe proaspete. Iar daca nu iti plac individual, e posibil ca intr-o salata cu gust bogat si foarte placuta ochiului sa iti surada mai tare. In loc de frisca plina de zahar poti folosi un iaurt racoritor, iar pentru o aroma mai imbietoare, poti presara putin zahar vanilat peste desertul sanatos.

Astfel obtii o salata de fructe sanatoasa.

Avem o colectie mai mare de deserturi sanatoase, cu putin sau fara zahar, insa am ales cele mai bune si usoare retete, pe care le poti pune in aplicare rapid, pentru a nu ceda tentatiei de a cumpara dulciuri nesanatoase. Vezi si celelalte retete de dulciuri fara zahar.