Unul din lucrurile care generează cel mai mare entuziasm în rândul părinților este decorarea camerei copilului, pentru a-i oferi un mediu potrivit vârstei, distractiv și în care micuțul se simte confortabil și fericit.

Mobilă este articolul care necesită cea mai mare investiție, dar este și important să alegem bine toate celelalte elemente, de la decorațiuni, iluminat și până la lenjeria de pat pentru copii. Acesta din urmă este, de fapt, unul dintre cele mai vizibile aspecte în decorarea oricărui dormitor și primul element care atrage atenția copiilor. Deși nu este întotdeauna ușor să alegi o lenjerie frumoasă pentru dormitorul celui mic, cu sfaturile pe care ți le propunem, această sarcină va fi mult mai simplă și mai confortabilă.

Ce lenjerii de pat pentru copii și ce alte accesorii pentru dormit sunt necesare?

În primul rând trebuie să selectăm cele mai des întâlnite piese pentru pat, printre care regăsim pilotele, cuverturile și cearșafurile, fețele de pernă și chiar un sac de dormit cu fermoar. Industria textilă s-a modernizat foarte mult și, în ziua de astăzi, este obișnuit să găsim pilote care încorporează o mică căptușeală matlasată care are aceeași funcție ca o pătură, ceea ce înseamnă versatilitatea utilizării acestora. Pentru lunile mai reci, de iarnă și toamnă, este normal să folosim o plapumă sau o husă de plapumă pentru copii. În ultimii ani, pilota a apărut ca o alternativă care a fost larg acceptată de consumatori, luând locul clasicei plăpumi pe care o cunoaștem toți cei care am copilărit în ani ‘80 sau ‘90.

În zilele noastre, o husă de pilotă este un element textil cusut pe trei laturi și care are un al patrulea capăt liber pentru a introduce o plapumă sau o pilota. Desigur, există mai multe tipuri de huse de pilote. Sunt cu spațiu total pe o parte, cu spațiu parțial, cu fermoar sau nasturi și mai sunt și clasicele pilote cu deschizătura pe mijloc, deși acestea nu mai sunt căutate și nici practice, în special pentru camera copilului. La nivel decorativ, husele de pilote din ziua de azi oferă un stil mai elegant și mai modern decât plicurile de plapumă de odinioară și sunt mai respirabile, motiv pentru care câștigă detașat.

Dar nu ne putem opri fără a vorbi despre fețe de pernă și cearșafuri, deoarece acestea sunt și un element textil principal în ansamblul unei lenjerii de pat. Este indicat să ai mai multe seturi de cearceafuri și fețe de pernă cu modele pentru copii care se combină cu decorul camerei și care în același timp să fie confortabile pentru a fi folosite în diferite perioade ale anului. În cazul copiilor, aceste elemente au particularitatea de a trebui schimbate mai des deoarece micuții tind să mănânce în pat, să coloreze, să picteze sau să se joace cu plastilină și așa mai departe.

 Alege bumbacul, materialul care nu generează iritații pe pielea copiilor

Dacă vorbim de materiale textile pentru a acoperi paturile de copii, o recomandare esențială este ca cel puțin cearceafurile să fie 100% bumbac. Cearșafurile sunt în contact direct cu pielea copilului și utilizarea unui material hipoalergenic va preveni eventualele iritații și dezvoltarea alergiilor. Însă noi recomandăm ca și restul lenjeriei de pat să fie din bumbac. Este mult mai sigur și mai confortabil pentru cel mic.

În lumea textilelor, și mai ales când vine vorba de decorarea paturilor pentru copii, este foarte comun ca multe cearceafuri de pat, pilote și cuverturi de pilote să fie imprimate cu culori și modele izbitoare. Dincolo de material, este important de știut dacă textilele includ coloranți hipoalergenici pentru a nu provoca alergii. Dacă producătorul și-a fabricat produsele într-o țară europeană, cel mai normal este că acestea să fi trecut prin controale importante de calitate, așa că nu ar trebui să existe nici un fel de problemă.

Căptușeală care să asigure confort termic

Un alt element de luat în considerare atunci când alegi lenjeria de pat pentru copii este tipul de căptușeală. Pe piață există huse de pilote foarte ieftine, dar sunt subțiri și cu capacitate mică de a asigura temperatura. Caută lenjerii de pat care să îi asigure celui mic un confort termic ridicat, și anume răcoare vara și căldură iarnă.

Sfaturi de întreținere pentru lenjeria celui mic

Ca o ultimă recomandare, îți oferim câteva sfaturi bune pentru a te ajută să păstrezi lenjeria de pat în stare perfectă mai mult timp. În general, lenjeriile de pat pentru copii ajung la spălat destul de murdare sau cu pete dificile, și de aceea este foarte important să le speli cu apă caldă sau fierbinte, între 40 sau 60 de grade C, pentru a elimina bacteriile, acarienii și pentru a face să dispară toate urmele de murdărie, chiar și cele invizibile.

La spălarea rufelor nu trebuie să folosești înălbitor sau produse similare, care ajung să deterioreze țesăturile și culoarea. Odată ieșite din mașina de spălat, cel mai bine este să usuci rufele la temperatura camerei pentru că, dacă trebuie să folosești uscătorul, unele articole de îmbrăcăminte din bumbac organic se pot micșora oarecum. De asemenea, este recomandat să verifici etichetele înainte de a pune lenjeria în mașina de spălat, deoarece de multe ori aceste etichete au informații care precizează dacă articolele de îmbrăcăminte necesită sau nu vreo îngrijire specială. În fine, când vine vorba de călcat, insistăm asupra necesității folosirii unei temperaturi medii.

Astfel, urmând aceste recomandări simple, putem accesoriza patul copilului  cu o mulțime de lenjerii frumoase, pentru ca cei mici să doarmă confortabil, iar dormitorul să mențină un stil cu care micuțul se identifică și se simte în siguranță.