Gogonele picante

1. Gogonelele se spală bine, ceapa se curăţă şi se spală. Se taie ceapa felii şi gogonelele mai mari în sferturi. Ardeii iuţi se toacă în feliuţe subţiri. 2. În borcanul pregătit în prealabil se aşază frumos gogonelele, presărând printre ele feliile de ceapă, con­dimentele şi ardeii iuţi. 3. Se prepară saramura, punând o lingură […]

Zacuscă de gogoşari

1. Se trec gogoşarii prin maşina de tocat şi se amestecă cu restul ingre­dientelor. 2. Se pune toată compoziţia într-o cratiţă şi se lasă la foc până scade. 3. La final se distribuie conţinu­tul în borcane şi se sterilizează timp de 30 de minute.

Ciorbă de varză cu legume asortate

Se spală rasolul, se curăţă şi se pune să fiarbă. Când dă în clocot, se ia spuma des, până se limpezeşte zeama. Separat, se curăţă legumele. Morcovii şi cartofii se taie cubuleţe, ardeii, fâşii, ceapa, solzişori şi varza, fideluţă. Legumele se pun în zeama de carne, se adaugă sare şi piper şi se lasă să […]

Sărmăluţe în varză nouă

Se spală varza, se scoate cotorul şi se opărește în apă cu sare de lămâie. Se lăsă câteva minute să se înmoaie foile şi apoi se scot în sită să se scurgă. Într-un bol, se pune carnea tocată, se adaugă ceapa mărunţită şi călită în ulei, mărarul tocat, cimbrul, orezul, sarea, piperul şi oul crud. […]

Tocană de fasole și cârnaţi picanţi

Se lasă fasolea de seara până dimineaţa în apă călduţă. Se scoate şi se pune să fiarbă în câteva ape, până elimină toxinele. După ce a fiert, se scoate în sită şi se lasă să se scurgă. Separat, se taie ceapa roşie solzişori, se căleşte în uleiul de măsline şi se adaugă piureul de roşii […]

Ciorbă sățioasă

Se spală bine carnea, se curăță de pielițe și se taie cubulețe. Rădăcinoasele și ardeii se curăță, se spală și se toacă cubulețe. Varza se taie fâșii. Ceapa se curăță și se toacă mărunt. Roșiile se opăresc, se curăță de pielițe și se taie felii. Leușteanul și pătrunjelul se spală și se toacă fin. Carnea […]

Pulpă de miel la tavă

Pulpa de miel, curăţată de pieliţe şi spălată, se împănează cu usturoi şi rozmarin pe toată suprafaţa. Apoi se aşază în tavă, se unge cu unt, se stropeşte cu ulei, se condimentează cu sare, boia şi piper, la sfârşit se adaugă vinul, iar apoi se lasă o oră la rece. În acest timp, se curăţă […]

Vită cu legume

Se taie carnea de vită cubuleţe şi se căleşte în ulei. După ce s-a rumenit puţin, se adaugă prazul tăiat rondele, usturoiul şi ardeii tocaţi cubuleţe. Se lasă să se înăbuşe la foc mic şi se amestecă continuu să nu se ardă. După ce prazul şi usturoiul au devenit sticloase, se adaugă cartofii tăiaţi cubuleţe […]

Tocană de cartofi în crustă de pâine

Se taie carnea de porc cubuleţe şi se căleşte în ulei. După ce s-a rumenit bine, se adaugă ceapa tăiată rondele şi se rumenesc împreună. Se curăţă şi se spală legumele. Cartofii se taie cubuleţe, morcovii, rondele, ardeii se curăţă de sâmburi şi se taie fâşii, iar apoi se pun toate să fiarbă împreună cu […]

Costiţe de miel cu sote asortat

Se trec costiţele de miel printr-un jet de apă, apoi se şterg cu un prosop absorbant de bucătărie şi se pun în tava tapetată cu puţin unt şi pesmet. Separat, într-un ibric, se topeşte o bucată de unt, se adaugă usturoiul tocat mărunt, ca să-şi lase aroma, şi se ung costiţele pe rând. Se presară […]