În căutarea unei saltele noi, ne confruntăm adesea cu o dilemă clasică: saltea cu spumă sau saltea cu arcuri? Ambele opțiuni vin cu avantajele și dezavantajele lor. Vom detalia aici caracteristicile fiecăruia pentru a te ajuta să iei decizia potrivită.

Patul în sine, alături de toate celelalte elemente ale sale, reprezintă o alegere foarte importantă. Fiind vorba despre un obiect de mobilier și nu doar atât, pe care îl vom folosi pentru ani la rând, trebuie să îl alegem foarte atent. Să aibă dimensiunile potrivite, designul dorit, să se integreze bine în cameră, să aibă sau nu ladă și alte sisteme, să ne ofere nivelul de confort dorit și așa mai departe.

Există pe piață mai multe tipuri de saltele pe care le putem alege pentru un pat. Cele mai comune rămân însă saltelele cu spune și saltele cu arcuri, adevărate clasice, utilizate de oameni de foarte multe zeci de ani.

Saltea cu spumă

Saltelele cu spumă sunt realizate din diferite tipuri de spume, cum ar fi spuma cu memorie sau spuma poliuretanică.

Avantaje

1.Conformare personalizată

Saltelele cu spumă reacționează la căldură și presiune, astfel încât se mulează după forma corpului, oferind un suport ergonomic. Acest aspect poate ajuta la reducerea durerilor de spate sau a tensiunilor musculare.

2.Izolarea mișcării

Dacă dormi în pat cu cineva care se mișcă mult în timpul somnului, salteaua cu spumă poate izola aceste mișcări, asigurând un somn liniștit.

3.Durabilitate

Saltelele de calitate cu spumă au o durată lungă de viață și își păstrează forma mai mult timp față de cele cu arcuri.

4.Hipoalergenic

Pentru cei care suferă de alergii, saltelele cu spumă pot fi o alegere bună deoarece nu găzduiesc praf sau acarieni.

Dezavantaje

1.Căldură

Unele saltele cu spumă pot reține căldura, ceea ce poate fi inconfortabil în nopțile calde de vară. Instalarea unui sistem de climatizare eficient poate însă să elimine o parte din aceasta problema.

2.Miros

Noua saltea cu spumă poate elibera un miros chimic în primele zile. Cu toate acestea, mirosul va dispărea în timp.

Saltea cu arcuri

Acestea sunt saltele tradiționale, cu arcuri metalice care asigură suportul.

Avantaje:

1.Răcorire

Spre deosebire de saltelele cu spumă, cele cu arcuri permit o bună circulație a aerului, oferind un mediu mai răcoros pentru somn.

2.Suport

Datorită structurii lor, saltelele cu arcuri pot oferi un suport ferm, ceea ce este benefic pentru persoanele care preferă o suprafață de dormit mai rigidă.

3. Preț

În general, saltelele cu arcuri sunt mai accesibile decât cele cu spumă.

Dezavantaje

1.Durabilitate

Saltelele cu arcuri tind să își piardă forma mai repede și pot deveni zgomotoase odată cu trecerea timpului. Având prețuri mai mici, pot fi însă schimbate cu costuri ceva mai reduse.

2.Mișcare

Aceste saltele nu izolează mișcarea, astfel încât mișcările unui partener pot perturba somnul celuilalt. Cu toate acestea, pentru persoanele cu un somn intens nu va fi o problemă foarte mare.

3.Confort variabil

Confortul unei saltele cu arcuri poate varia în funcție de calitatea și numărul arcurilor.

Toate aceste avantaje și dezavantaje țin însă și de modelul de saltea precum și de calitatea materialelor din care acestea sunt realizate. Este de la sine înțeles că după o anumită perioadă de timp, precum câțiva ani, acestea trebuie înlocuite. Chiar și o saltea de calitate superioară își va pierde în cele din urmă din proprietăți și nu va mai părea la fel de confortabilă și eficientă în a ne oferi un somn bun și liniștit. Saltelele cu arcuri mai ales pot începe să scoată și sunete deranjante, ca mai sus menționat, când ne mișcăm pe suprafața lor pe măsură ce arcurile își pierd din elasticitate.

La fel de importantă este și alegerea magazinului din care alegem să cumpăram o saltea. În ajutorul clienților vine însă magazinul Grand Bazaar, cu o gamă variată de saltele din spumă și saltele cu arcuri. De la un model la altul putem opta pentru o saltea simplă sau una cu diverse alte sisteme precum huse sau straturi detașabile, care pot oferi mai mult confort sau mai multă stabilitate. 

Husele pentru saltele de exemplu, oferă și un plus de protecție, prin faptul că atunci când se murdăresc le putem schimba sau spăla iar salteaua va rămâne mai curată. De asemenea, pot ajuta și la păstrarea formei și a proprietăților saltelelor pentru mai mult timp. Singurul dezavantaj am putea spune este acela că salteaua va avea dimensiuni ceva mai mari. 

Cum să alegi saltele din spuma sau cu arcuri | Grandbazaar pentru tine?

  1. Preferințele de somn

În funcție de poziția în care dormi, s-ar putea să ai nevoie de un anumit tip de suport. Cei care dorm pe spate ar putea prefera suportul ferm al unei saltele cu arcuri, în timp ce cei care dorm pe o parte ar putea beneficia de conformarea oferită de salteaua cu spumă.

  1. Buget

Stabilește un buget și compară opțiunile disponibile în acea gamă de preț.

  1. Testarea saltelei

Este recomandat să testezi salteaua în magazin, pentru a te asigura că se potrivește nevoilor tale.

  1. Opinii și recenzii

Citește părerile celorlalți consumatori pentru a obține o perspectivă reală asupra produsului.

În concluzie, atât saltelele cu spumă, cât și cele cu arcuri vin cu avantajele și dezavantajele lor. Decizia finală va depinde de nevoile și preferințele tale individuale. Informează-te, testează și alege cu grijă pentru un somn odihnitor și revigorant.