Artista are o pasiune pentru gastonomie, dar are si preferinte speciale. Ne-a povestit ce ii place sa gateasca, ce pregateste impreuna cu fiica ei, dar si ce bunatati a degustat in calatoriile sale.
Esti talentata atat pe scena, cat si in arta culinara. Iti exerciti des aceasta pasiune?
Da. Eu consider ca a fi cu adevarat femeie inseamna si sa stii sa te descurci in bucatarie, sa stii sa fii inventiva in bucatarie.
Te descurci la fel de bine si cu sariturile in bazin in emisiunea “Splash! Vedete la apa”, la Antena 1?
Sper!!! Si la cat de motivata sunt, stiu ca voi reusi sa-mi depasesc frica de inaltime si de impactulcu apa, dar si teama ca nu voi avea reflexele antrenate pentru orice situatie.
De ce ti-a fost cel mai teama?
De impactul cu apa. De asemenea, mi-a mai fost teama ca in timpul sariturii sa nu intalnesc vreun element care sa ma perturbe si, din cauza asta, sa am vreo reactie gresita si sa ratez saritura.
Dar in bucatarie, ai vreo teama?
Nu prea. In general, respect retetele, dar adaug si o nota personala. Niciodata nu gust din mancare. Stiu dupa miros daca este gata si chiar daca are destula sare! Daca imi aduce aminte de aspectul mancarii facute de mama, atunci sunt sigura ca a iesit asa cum trebuie. In familie, am avut foarte bune exemple culinare, asadar nu imi e frica sa fiu creativa in bucatarie, dar si precisa si, mai ales, eficace. Pot face de mancare pentru 25 de persoane sau pentru doua, la fel de bine.
Avand in vedere ca locuiesti de multi ani la Paris, ce parere ai despre specialitatile frantuzesti?
Sunt fascinata de bucataria frantuzeasca. In Franta, condimentele au un “cod” al lor! De exemplu, curcuma nu are gust daca nu este incinsa inainte, ghimbirul se pune doar foarte putin, iar cei mai buni cartofi la cuptor sunt inconjurati de o tufa de rozmarin. Acest condiment poate fi pus in exces, fiindca ii va conferi cartofului un gust provensal. De asemenea, la aceiasi cartofi la cuptor, usturoiul se pune cu coaja cu tot, catel cu catel, ca sa poata fi mancat separat, el fiind moale inauntru si nedand astfel un miros prea pronuntat, totusi, cartofului.
Este adevarat ca cel mai mult iti place sa gatesti ciorbe romanesti si rata?
Da, eu ii fascinez pe francezi cu ciorbele noastre, chiar daca in Franta este dificil sa gasesti toate produsele romanesti necesare pentru o ciorba veritabila. Mancarea aceasta lichida, supa, ciorba, este o sursa de saruri minerale naturale si e indicata in curele de slabire. Revenind, gatesc des rata frantuzeasca si o combin cu afine, cu miere, ca sa-i dau un gust diferit. Grasimea de la rata o pastrez ca sa prajesc cartofii sau ouale, dimineata, ori fasolica verde, care, cu cativa catei de usturoi si o mana de ceapa tocata este o minunatie! E mancarea preferata a fiicei mele.
Stiu ca esti o persoana credincioasa si cum in luna august este si postul Sfintei Maria, spune-ne daca postesti?
Eu nu pot sa tin posturile lungi, fiindca programul nu imi permite. Eu sunt catolica, iar la noi se posteste mai ales de “defecte”, nu de mancare. De exemplu, pot avea un “post legat de Facebook”, daca eu consider ca Facebook-ul imi perturba linistea, imi ocupa prea mult timp, ma rupe de ceilalti sau ma face nepoliticoasa si nesociabila. Sau pot sa tin un “post de a nu barfi pe nimeni”, daca acesta este defectul meu actual! Astfel, dupa 40 de zile de “post” de pacate, imi pot da seama unde gresesc si apoi imi schimb comportamentul. In ceea ce priveste postul de mancare, tin post negru vinerea, toata ziua! Si asta o fac aproape tot anul.
Ne poti recomanda o reteta de post?
Vara as opta pentru o reteta de post raw vegan, adica din bucataria vie. Daca tot tinem post, macar sa profitam si de toate beneficiile unei retete cu alimente crude, o supa gazpacho, de exemplu. Retetele raw vegan sunt perfecte pentru detoxifierea organismului. De altfel, noi ar trebui sa limitam consumul de carne, in general. Carnea este o sursa de aciditate, iar aciditatea imbatraneste organismul.
Ce ingredient iti face pofta indiferent de situatie?
Amestecul dulce-acrisor. Acest amestec se gaseste in tarta de lamaie. Iar tarta de lamaie este desertul la care chiar nu rezist.
Care sunt deliciile preferate de Sumayla, fetita ta?
Fetita mea are tendinte vegetariene. Ii plac foarte mult legumele verzi, dar si supele, in special cea de dovlecel cu smantana. Mananca proteina exclusive din oua. Carnea nu se afla printre preferintele ei si nu o oblig deloc sa o manance. Ii plac mult cerealele, pastele, pizza cu ciuperci si mozzarella. Este ciocolato-dependenta, ca orice copil.
Trebuie sa ai grija la dieta pentru a-ti mentine greutatea?
Nu am probleme cu greutatea. Insa in perioadele aglomerate, cand sunt mai mult pe drumuri si nu am un program de sport adecvat, atunci am niste mici probleme cu greutatea, recunosc. Pe de alta parte, in momentul in care imi propun sa slabesc, o pot face cu foarte mare usurinta.
Cum este experienta in cadrul showului “Splash! Vedete la apa”?
Este o experienta unica! Si nu o voi uita niciodata. Am crezut ca este mult mai simplu, dar am avut surprize. A trebuit sa imi depasesc toate emotiile si angoasele. Si am ajuns la concluzia ca pana nu esti acolo, pe trambulina, gata sa sari, nu iti poti da seama cat de greu este.
Te-ai distrat?
Enorm! M-am distrat, dar am si tipat de frica.
Iti doresti o vacanta pentru urmatoarea perioada?
Am fost in vacanta toata luna iulie. Doar pe 16 iulie am avut o lansare de disc in Piata Sfatului din Brasov cu proiectul The Balkanik Gospel, in cadrul Targului de Carte. Iar in perioada urmatoare voi juca si intr-un film german, in care voi compune si o parte din muzica cu Aurel Mirea si Zuralia Orchestra.
Degusti specialitati culinare din tarile unde calatoresti?
In concedii mananc doar specialitati locale. Ar fi culmea sa merg cu papornita cu praz si sunca dupa mine. E normal ca, in vacanta, sa incerci specialitatiile locale, chiar daca unele sunt extrem de surprinzatoare.
Ce te-a impresionat?
In Japonia, o cupa de paste de orez care miscau! Din fericire, era doar un efect optic. In Noua Caledonie, fructele de mare preparate cu sosuri speciale, cu un gust unic. In Senegal, mancarea din unt de arahide, Maafe, pe care stiu sa o prepar si eu cu bame, nerecomandata in caz de regim. In Italia, adevaratele pizza cu doar doua ingrediente, mult mai savuroase si usoare decat cele facute cu zeci de ingrediente. La Moscova, cafeaua cu lamaie dimineata. In Germania, painea si produsele din brutariile lor. In Viena, snitelele vieneze cu salata dulce-acrisoara pe care o prepara si bunica mea. In Uruguay, dulce de leche si empanadas. La New York, supele de ghimbir si curcuma, iar in Chinatown cele mai bune preparate chinezesti gustate vreodata. Iar in Canada, costitele de porc fripte in sirop de artar sunt un deliciu!
“Fetita mea, Sumayla, este trucul si ajutorul meu principal cand facem prajituri. Este o placere sa le preparam impreuna. Doar ca ea nu le mananca, bucuria este sa le pregateasca. Ii place sa invitam la noi mai multe prietene de-ale ei ca sa facem impreuna aceste prajituri.”