Contrar denumirii sale, untul de mere nu contine deloc unt. E insa numit asa datorita consistentei fine si cremoase, ce aproape ca ai spune ca e un unt!

Pregatirea lui dureaza putin, insa nu este deloc complicata si presupune cativa pasi simpli. Serveste apoi untul de mere cu orice doresti: merge de minune intins pe paine, ca o marmelada, merge asezat intre 2 fursecuri sau poti unge chiar si clatite cu el!
Spre deosebire de gemuri sau peltea, untul de mere este extrem de concentrat si are o aroma puternica de mere, similara la gust cu umplutura de placinta cu mere.

Ingrediente

3 kg mere 300 g zahar alb 200 g zahar brun 50 ml otet de mere/zeama lamaie 1/2 lingurita sare 2 lingurite scortisoara un praf generos nucsoara 150 ml apa
Mod de preparare:

1. Spala bine toate merele si scoate-le casuta semintelor si cotorul.
2. Taie merele cubulete si asaza-le intr-o cratita cu fund gros (ideala de fonta!). Deasupra merelor adauta toate ingreientele ramase, inclusiv apa, apoi amesteca pret de un minut.
3. Pune capacul cratitei si da focul mediu si lasa merele sa fiarba pentru 20-30 de minute.
4. Cand merele s-au inmuiat bine, mixeaza-le cu un mixer vertical, pana ce obtii o pasta fina.
5. Da untul de mere inapoi pe foc, de aceasta data la foc mic si amesteca periodic timp de 4-5 ore sau chiar mai mult, pana ce untul de mere ajunge la culoarea auriu inchis.
6. Toarna untul de mere cu scortisoara in 4-5 borcane sterilizate, inchide-le bine si fierbe-le la bain-marie pentru 20 de minute, apoi lasa apa sa se raceasca complet, inainte de a le manevra.