Atunci cand vrei sa pregatesti ceva rapid si gustos, cu care sa-ti rasfeti familia, iti sugeram sa incerci tarta cu somon si spanac, un deliciu care se va manca exact cat ai zice… tarta. Nu e doar foarte buna, ci si sanatoasa, intrucat somonul cu ai sai acizi grasi Omega si spanacul, cu fier din plin, sunt benefici organismului.

Ingrediente blat

250 de grame de faina 125 de grame de unt un praf sare 3 linguri apa

Ingrediente pentru compozitie

350 de grame de spanac congelat (sau spanac crud cand este sezonul) 250-300 de grame de somon fumat filetat o ceapa 2 oua trei linguri de smantana 250 de grame de branza cottage sau bulgarasi putina nucsoara sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
  1. Untul lasat putin la temperatura camerei se taie cubulete. Se pune intr-un bol, iar peste el se adauga faina si un varf de sare. Se amesteca bine, pana cand untul se topeste, iar aluatul capata o textura nisipoasa. Adaugati apoi doua sau trei linguri de apa, in functie de ce densitate capata coca. Dupa aceasta etapa trebuie sa obtineti un aluat legat, pe care il faceti bulgare si il puneti intr-o punga sau in folie de aluminiu, la frigider, pentru 15-20 de minute.
  2. Puneti intr-o tigaie, la foc mediu foarte putin ulei de masline, putina sare si piper, dar si spanacul congelat. Veti vedea ca se va decongela singur. Intr-o alta tigaie caliti ceapa cu un varf de sare si piper. Lasati spanacul pe foc pana cand observati ca s-a evaporat toata apa din el, dupa care adaugati ceapa calita si amestecati pe foc cinci minute.
  3. Intr-un castron se amesteca branza, ouale, sarea, piperul, nucsoara sau alte condimente, pana cand obtineti o compozitie omogena. Bulgarasii nu trebuie sa fie sfaramati in timpul amestecarii, ca sa isi pastreze savoarea inclusiv dupa ce vom scoate preparatul de la cuptor.
  4. Scoateti de la frigider aluatul si puneti-l intr-o tava de tarta, din teflon, cu striatii pe margine, unsa in prealabil cu ulei de masline si tapetata cu faina. Intindeti pe toata suprafata vasului coca, aceasta trebuie sa ajunga si pe peretii laterali ai formei. Cu o furculita intepati toata suprafata aluatului, astfel va respira mai bine in cuptor.
  5. Peste aluat puneti somonul filetat, astfel incat sa acoperiti intreaga suprafata a formei.
  6. Compozitia pentru umplutura se pune in tava, peste somon. Veti vedea ca se va intinde pe toata suprafata. Puneti si spanacul din tigaie, peste umplutura si intineti-l in tava pana cand este acoperita toata suprafata.
  7. Feliati cateva rosii cherry sau prunisoare si puneti-le pe deasupra.
  8. Dati la cuptorul preincalzit, unde tarta va sta cam 50-60 de minute.