Pastele Amatriciana se prepara, in functie de varianta de reteta pe care o stii, ba cu ceapa, ba cu usturoi, unii pun chiar si ardei in acest sos de paste faimos. Dupa reteta originala de Amatriciana insa, pastele se pregatesc cu doar cateva ingrediente simple, dar care dau o aroma deosebita.

Ingrediente

400 g paste o conserva rosii intregi in bulion 150 g guanciale/bacon/pancetta 50 ml vin alb 3-4 linguri pecorino romano 2 linguri ulei de masline sare
Mod de preparare:

1. Pune pastele la fiert in apa suficienta pentru 8-9 minute sau conform instructiunilor de pe ambalaj.
2. In rastimp, incinge putin ulei de masline si adauga guanciale (daca stai in Italia), pancetta sau bacon, in functie de ce reusesti sa gasesti, taiata cubulete.
3. Amesteca pentru 7-8 minute carnea la foc mic, pana cand ii lasa considerabil din grasime, devenind crocanta. Stinge compozitia cu vinul alb si lasa-l sa se evapore.
4. Cand tot vinul s-a evaporat, scoate cu o spumiera baconul si desfa cu mainile, rand pe rand, rosiile in bulion, in tigaia cu grasime.

5. Elimina coditele de la fiecare rosie in parte, pe masura ce le adaugi. Lasa sosul Amatriciana sa ajunga la punctul de fierbere si adauga inapoi bucatelele de carne, urmate de spaghete.
6. Serveste spaghetele amatriciana cu branza Pecorino Romano rasa deasupra.