Te incumeti sa pregatesti o pasca traditionala cu aluat ca de cozonac, umpluta ochi cu branza dulce si stafide inmuiate in rom? N-ai sa gasesti reteta mai simplu de urmat ca asta!

Ingrediente pentru aluat

280 g faina 130 ml lapte 100 g unt 50 g stafide 50 g zahar 1 ou 1 lingurita drojdie uscata esenta vanilie esenta rom coaja unei lamai un praf generos sare 2 linguri ulei

Ingrediente pentru umplutura de branza

500 g branza de vaci 2 oua 10 linguri zahar esenta vanilie esenta rom 150 g smantana fermentata 150 g stafide 100 ml rom 100 g faina

Ingrediente pentru copt

1 ou 2 linguri lapte
Mod de preparare:

1. Dizolva drojdia si zaharul in laptele usor caldut si lasa drojdia deoparte 10 minute sa se activeze.
2. In rastimp bate untul moale cu oul, apoi adauga drojdia crescuta.
3. Incorporeaza faina combinata cu sarea in ingredientele lichide si adauga stafidele spalate.
4. Framanta aluatul pentru 15 minute de mixer sau 20 de minute de mana, pana ce obtii un aluat fin si nelipicios.
5. Unge un bol cu ulei si lasa aluatul la crescut in el, acoperit cu folie de plastic, timp de cca 2 ore.
6. Pentru umplutura, lasa stafidele la inmuiat in rom cu 20-30 minute inainte de a prepara umplutura.
7. Combina apoi ingredientele pentru umplutura, cu un mixer, scurgand bine stafidele de rom.
8. Cand aluatul a crescut, imparte-l in 2 si intinde jumatate din aluat pe un blat bine infainat.
9. Asaza foaia de aluat intr-o forma de tort unsa bine cu unt si las-o la crescut.
10. Intinde restul de coca si formeaza “peretii” tavii de pasca, intinzand coca pe lung si taind excesul ce iese in afara tavii.
11. Dupa ce te-ai asigurat ca cele doua straturi de coca sunt lipite intre ele etans, toarna umplutura de branza in tava.
12. Din excesul de aluat taiat de pe marginea tavii, decoreaza pasca pe centru, fie in cruce, fie cu o impletitura. Unge pasca traditionala cu ou batut cu lapte inainte de a o da la cuptor.
13. Lasa pasca sa creasca minim 30 de minute la cald, apoi coace-o la 180 de grade pentru 50-55 minute, sau pana cand se rumeneste si se stabilizeaza in centru.