Dintr-0 mana de ingrediente simple si unul neobisnuit obtii o paine de casa pufoasa si aromata. Dupa ce incerci reteta asta de paine cu bere fara framantare, nu vei mai dori sa o cumperi!

Ingrediente pentru maia

1 pliculet drojdie uscata 100 g faina' 130 ml apa calda 1 lingura zahar

Ingrediente pentru aluat

o bere (330 ml) 500 g faina 1 lingurita sare
Mod de preparare:

1. Combina ingredientele pentru maia: amesteca drojdia uscata cu apa calda-fierbinte (sa poti tine degetul in ea), zaharul si putina faina (cca 100 g). Lasa maiaua sa creasca pentru o jumatate de ora la cald, acoperita.
2. Dupa o ora, adauga berea (adusa la temperatura camerei), faina si sarea si amesteca pana obtii un aluat omogen si usor lipicios. Lasa aluatul de paine cu bere sa creasca acoperit pentru o ora.
3. Rastoarna-l apoi pe blatul bine infainat, pudreaza-l cu faina si da-i forma dorita (rotunda sau de franzela).
4. Muta painea pe o tava presarata cu faina, cresteaza de cateva ori suprafata painii pe partea de sus, sa poata creste mai usor si las-o acoperita la cald 90 minute.
5. Dupa ce s-a marit considerabil, da painea la cuptor pentru 40-45 de minute la 200 grade, sau pana cand painea se rumeneste frumos.
6. Odata cu painea cu bere, introdu in cuptor dedesubt si o tava cu apa, pentru a ajuta la dezvoltarea si cresterea painii.
7. Lasa painea sa se raceasca complet inainte de a o taia dupa ce o scoti de la cuptor, iar daca preferi o textura foarte pufoasa si moale, infasoar-o intr-o foaie de copt si 1-2 carpe pentru 1-2 ore, inainte de servire.