Auatul fraged sau aluatul de tartă, așa cum i se mai spune,  poate fi folosit în numeroase moduri în bucătărie. Din același aluat putem face niște biscuiți, fursecuri etc, tarte dulci, tarte sărate aperitiv sau sărățele. Acest aluat fraged se poate găsi în magazine și sub denumirea de pate brisée  sau aluat sfărâmicios. Însă, nu are rost să-l cumperi când poți faci singură acasă, atât de ușor.

 

 

Ingrediente. Aluat fraged cu unt pentru tarte, biscuiți, plăcinte  și sărățele

300 g făină albă  150 g unt rece, de preferat cu 82% grăsime  2 ouă mici sau unul mare+ 2-3 linguri de apă foarte rece(dacă e nevoie) 1/2 linguriță sare 80g zahăr pudra (se renunță la el pentru varianta sărată) coaja rasă de la ½ de lămâie (se renunță la ea pentru varianta sărată) optional: arome vanilie, scorțișoara sau chimen măcinat, chili și sare pentru varianta sărată
Mod de preparare:

1.Se cântăresc cu grijă ingredientele, iar untul se taie în bucățele și se pune 5 minute la rece. Făina se cerne într-un castron pentru a fi mai aerată. Se adaugă și praful de sare și zahărul pudră(dacă vreți un aluat dulce) și se omogenizează.

2.Apoi adăugăm untul  și se frământă până se obține o compoziție nisipoasă.

3. Se adaugă oul sau ouăle bătute ușor (si aromele dacă faceți aluat dulce) și se încorporează rapid în compoziția nisipoasă.

4.Dacă mai e nevoie picurați și o lingură de apă rece ca să se lege aluatul și să se adune la un loc.  Atenție, e  important să nu punem cantități mari de lichid pentru că nu trebuie să obținem un aluat umed. Deîndată ce aluatul se adună la un loc, nu îl mai frământăm, ci îl omogenizăm într-o bilă.

 

5. Se împachetează într-o folie alimentară/pungă de plastic. Se dă la frigider cel puțin 1 oră.

6.Se scoate aluatul, se întinde într-o foaie subțire pe un blat cu făină presărată  și se așază într-o tavă de tartă (dacă faceți o tartă dulce sau aperitiv). Se taie frumos pe margini și se înțeapă cu furculița sau cu o scobitoare din loc în loc.

In general, acest aluat de tartă  necesita pre-coacere „oarbă ” (pe gol) de 12-15 minute, gol, la 200 C.

Din acelasi aluat de tartă se pot decupa biscuiți cu forme speciale sau se pot taia rondele. Dacă e sărat se poate face din el sărățele.