Când ne gândim la un model de bucătărie modernă, ne imaginăm dulapuri fără rame, vedem componente de design simple, linii orizontale și ornamente în cantități reduse, unde se evidențiază frumusețea naturală a materialelor strălucitoare.

Distincția între modern și contemporan poate fi dificilă, și  dintr-un motiv bun. Multe spații sunt moderne și contemporane simultan, iar oamenii folosesc deseori acești termeni interschimbabil. Există multiple diferențe, atât la nivel de design, cât și la nivel de terminologie. “Contemporan” reprezintă designul de “acum”, desemnând momentul prezent al trendurilor. “Modern” face referință la un stil specific de design de la începutul secolului al XX-lea, până la mijlocul acestui secol. Acest stil de design a întrerupt trendurile stilurilor tradiționale dinaintea Revoluției Industriale.

Bucătărie modernă – Caracteristici

Bucătărie modernă – Fronturi plate pentru dulapuri

Acest lucru este un element specific designului modern, în special în cadrul unei bucătării moderne. Acest tip de uși poate crea în mod paradoxal două aspecte diferite într-o astfel de bucătărie – unul de modernitate, prin utilizarea unor elemente lustruite, și unul de utilitate simplă.

Bucătărie modernă – Construcția carcasei de dulap fără cadru, cu acoperire completă

Sunt utilizați foarte mulți termeni pentru a descrie acest tip de construcție a carcasei, dar toate înseamnă același lucru: frontul dulapului acoperă suprafața cadrului de dulap. Acest stil de dulap este extrem de utilizat în bucătăriile moderne, pentru eleganța sa incontestabilă. Contrar, un dulap cu inserție subțire are o grosime mult mai mare și este asociat cu stilul de design tradițional.

Distanțele între uși și sertare sunt egale, chiar și între două dulapuri. Astfel, nu se va interveni în echilibrul spațiului. În ceea ce se numește acoperire încadrată, cadrul frontal este expus la vedere, cu un spațiu diferit ca dimensiune între uși și dulapuri.


Bucătărie modernă – Incorporarea elementelor industriale

Elementele și detaliile care aparțin stilului de design industriale au caracter modern. Un perete de beton natural si nefinisat creează interes vizual, fiind la fel de interesant precum un tapet cu modele fine. Aspectul unei podele din beton pictate in epoxid, precum și lipsa totală de ornamentare a dulapurilor, completează plăcut aspectul unei bucătării moderne.

Bucătărie modernă – Aparate electrocasnice elegante și simple

Într-o bucătărie modernă, aparatele electrocasnice sunt de cele mai multe ori integrate în mobila de bucătărie. Acestea au mânere tubulare sau mânere pe toată lungimea ușii. În general, liniile orizontale ale dulapurilor sunt scoase în evidență de electrocasnicele care se rulează pe întreaga lungime a sertarelor și ușilor.

Bucătărie modernă – Ornamentare redusă
Conceptul de ornamentare redusă reprezintă o semnătură a stilului modern. Aici se oprește similaritatea între stilurile contemporan și modern. În timp ce gresia și faianța cu modele, cât și multiple alte materiale cu textură și culori sunt predominante în cadrul unei bucătării contemporane, acestea lipsesc din spațiile moderne. Dulapurile cu fronturi plate și electrocasnicele integrate și lucioase se îmbină armonios cu panouri din sticlă sau gresie / faianță cu același aspect, alăturate unor blaturi simple, fără modele care să intervină în cursivitatea spațiului.

Bucătărie modernă – Frumusetea și utilitatea materialelor naturale

Ornamentarea nu este total exclusă din interiorul unei bucătării moderne. Aceasta este introdusă în spațiu prin folosirea materialelor naturale, precum modelele orizontale ale parchetului din stejar sau frumusețea naturală a marmurei.

Bucătărie modernă – Accentul pe liniile orizontale


În multe bucătării moderne întâlnim conceptul de tematică orizontală: linii lungi și extinse, stive de dulapuri și sertare poziționate în rând, aparate electrocasnice dispuse de-a lungul bucătăriei. Toate acestea au rolul de a evidenția liniile orizontale ale întregului mobilier.

Bucătărie modernă – Coerența stilului pieselor de accent

Elemente de accent, cum ar fi corpurile de iluminat, mesele, scaunele si scaunele de bar, trebuie luate în considerare la proiectarea unei bucătării. În cadrul unei bucătării moderne, aceste elemente vor menține consecvența spațiului, mai degrabă decat să o devieze, asa cum se întâmplă într-o bucătărie eclectică. Aceste piese, în bucătăria modernă, prezintă linii simple, neîntrerupte, cât și componente de bucătărie lipsite de modele.

Scaunele de bar elegante și corpurile de iluminat cu pandantiv sunt compatibile cu stilul de design modern. Nu există o regulă care să ateste faptul că arhitectura întregii locuințe, cât și bucătăria, trebuie să aparțină stilului modern – există sute de apartamente vechi și case amenajate în diferite stiluri, în cadrul cărora există bucătării moderne.