Castigatorul celui de-al doilea sezon “Hell’s Kitchen” (Iadul Bucatarilor) se poate mandri la varsta de 27 de ani deja cu multa experienta. Si se pregateste se devina tatic! L-am luat la intrebari despre mutarea in Romania si despre alte planuri de viitor.

Sa-i impresionezi pe cei trei chefi si sa treci prin Iadul Bucatarilor este o adevarata provocare. Ce ti s-a parut cel mai greu?

Pot sa spun ca pentru prima oara in viata mea totul a fost greu. La Hell’s Kitchen e multa presiune si fiecare proba e o provocare, chefii stiu foarte bine sa te destabilizeze sau, dimpotriva, sa te incurajeze si sa te faca sa dai tot ce ai mai bun din tine. De fapt, ei asta urmaresc, sa te faca sa poti ajunge cat mai sus in emisiune.

Te-ai nascut in Baia Mare, ai crescut in Franta, ai inceput lucrul de jos si pas cu pas te-ai ridicat. Ce ai invatat, in primul rand, de-a lungul anilor?

M-am nascut in Baia Mare pe 22 iulie 1987. Am inceput lucrul ca spalator de vase in sudul Frantei, cu un chef care lucrase in gastronomia frantuzeasca. El a fost cel care mi-a insuflat pasiunea. Apoi am urcat la gradul de commis chef de partie, second si, in cele din urma, chef. Pe tot parcursul meu professional m-au sustinut chefi recunoscuti, chefi cu stele Michelin (de la 1 la 3 stele), care mi-au urmarit mereu evolutia si care urmaresc in continuare ce fac acum in Romania.

Ai devenit chef la un bistro din Paris si chiar ai fost recomandat intr-un articol de prestigiosul ziar New York Times. Care a fost cea mai frumoasa experienta avuta ca bucatar?

Cea mai frumoasa experienta a fost cand au venit un chef cu trei stele Michelin impreuna cu un critic culinary francez sa deguste meniul pe care il preparasem pentru deschiderea acestui  restaurant bistro. Cheful despre care va vorbesc era Guy Savoie.

In timpul desfasurarii emisiunii ai aflat ca vei deveni tatic. Este adevarat ca fetita ar putea veni pe

lume in jurul zilei tale de nastere?

Am aflat cu doua zile dupa selectionarea mea la emisiune ca voi fi tatic. Am ramas foarte surprins si bucuros si ne-am luat responsabilitatea sa sustinem tot ce se va intampla, sa facem impreuna totul, eu si cu iubita mea, Amandine. Suntem foarte fericiti!

Te vei muta deci impreuna cu Amandine in Romania?

Cand am ajuns aici, acum trei luni, dupa 23 de ani traiti in Franta, ne doream sa ne mutam pentru a deschide un restaurant. Acum suntem siguri ca vom ramane in Romania si ca vom deschide in Bucuresti restaurantul la care visam.

Iti doreai de mult timp sa faci acest pas?

Cand eram mic nu am ales eu sa plec din tara, nu eram major si au decis parintii. Acum ca sunt capabil sa decid pentru viata mea, am inteles ca tot ce am invatat vreau sa dau mai departe, sa ii invat si pe altii care sunt pasionati de arta culinara. Romania este plina de surprize si de oameni cu potential, dar care nu au primit sansa de a invata si de a evolua. Asta imi doresc eu sa le propun.

Cand ai inceput sa gatesti, a fost pasiune la prima degustare?

Eu de mic gatesc. Am invatat de la bunica, cred ca asa a pornit pasiunea asta pentru gatit. Imi face o mare placere sa gatesc si sunt de parere ca e important sa ai un mentor. Asa a fost pentru mine bunica la inceput de drum.

Cu ce reteta ai impresionat-o in mod deosebit pe Amandine?

Am impresionat-o cu niste ficatei de vitel cu cognac si sos de casa, cu un piure mousseline si coriandru.

Tu ce preferinte culinare ai? Iti place bucataria romaneasca, frantuzeasca sau internationala?

Nu pot spune ca am preferinte. Imi plac tot felul de mancaruri, mai ales cand descopar ingrediente noi. Sunt foarte deschis la bucataria internationala, fusion. Chiar asta este preferinta mea, sa lucrez cu toate bucatariile din lume si sa reinventez intr-un fel diferit traditionalul.

Ti-ar placea sa lucrezi cu unii dintre fostii colegi de la Hell’s Kitchen?

Cipri este probabil singurul cu care as putea lucra. Suntem prieteni foarte, foarte buni, dar avem si visuri pe care trebuie sa le realizam singuri. Dar cu siguranta ne vom juca cu tigaile din cand in cand impreuna.

Urmeaza o vacanta?

Vacanta va urma in cativa ani. Tot ce imi doresc acum este sa imi traiesc pasiunea. Nu numar orele petrecute in bucatarie, iau viata din plin cu Amandine si ne dorim ca fetita noastra, Ana, sa creasca in Romania. Mai departe isi va alege ea unde doreste sa traiasca, noi vom face ce e mai bine pentru ea.

Inima ghideaza

“Pot sa va dau un sfat: in fiecare om exista putina nebunie si extravaganta, exista un artist, asa ca lasati inima sa va ghideze.”