Recent, am avut placerea sa luam parte la un eveniment gastronomic alaturi de Monica Anghel. Stim ca este o artista desavarsita, cu o voce remarcabila, dar am profitat de ocazie sa aflam mai multe amanunte si despre creatiile si inspiratia pe care o are in arta culinara.

Ne aflam la un concurs de gatit. Ati acceptat din prima sa onorati invitatia?

Am acceptat sa vin pentru ca stiam ca acest loc este absolut superb. Este pentru prima data cand sunt la un astfel de eveniment, la Valea cu Pesti. Sigur, la barajul Vidraru am mai fost cand eram mica, cu parintii mei, dar acum am venit cu sotul meu si cu fiul nostru.

Sunteti pasionata de gastronomie?

Am acceptat provocarea de a participa in concursul gastronomic pentru ca gatitul ma linisteste. Insa nu pot sa fac acest lucru daca nu am si o stare de spirit buna, sa fiu relaxata, ca sa imi iasa preparatele asa cum imi doresc. Mi s-a mai intamplat sa gatesc si de nevoie si nu mi-au iesit retetele atat de bune. Stii cum se spune, trebuie sa pui suflet, probabil ca la asta se refera.

Cum va impacati cu pestele si cu fructele de mare?

Eu nu prea mananc peste si singura reteta pe care stiu sa o fac si pe care o mananc cu placere este somon la cuptor in zeama de lamaie. Ma bucur foarte mult insa ca la concurs am un reprezentant de seama, pe sotul meu, care este si un impatimit al pescuitului (n.r.: in cadrul aceluiasi eveniment, Monica a mancat pentru prima data in viata ei si fructe de mare, de care a fost incantata si pentru care l-a laudat pe Cheful Razvan Dan Savu).

Fiind o artista prezenta pe scena inca din adolescenta, pasiunea pentru gatit a venit pe parcurs?

Da, pentru ca locuiam cu parintii mei si mama mi-a spus intotdeauna sa-mi vad de scoala, de studiul muzical. Altceva nu mi-a cerut. Dar, probabil ca stand foarte mult langa ea, am vazut cum prepara diverse mancaruri si atunci mi-a fost simplu sa gatesc si acasa.

Dintre specialitatile sau preparatele mamei dv, care v-a atras atentia?

Toate. Noi aveam musafiri non-stop. Si mama gatea „tone” de mancaruri: salata de boeuf, sarmale, erau niste aparate cu care se faceau ca niste coji de nuca pe care le umplea cu diverse pateuri pe care le facea ea. O nebunie! Mama e o gospodina extraordinara si nu neaparat urmand retete, ci din ce avea in casa reusea sa incropeasca cate ceva. Si cred ca asta am mostenit de la mama, pentru ca si eu sunt la fel. Ma uit in frigider si, in functie de ce am, combin si sigur iese ceva foarte bun. Pregatesc pizza, ciorbite, sarmale, rulade sarate.

Si dulciuri?

Mi se par destul de complicate, dar sunt cateva retete de dulciuri pe care chiar stiu sa le fac si ies extraordinar. Am inventat eu o pasca fara aluat, sa-I spun. Este o prajitura preparata cu doua kilograme de branza de vaci, 12 oua, un borcanel de iaurt, un borcanel de smantana, o canita cu lapte dulce, 6 linguri cu gris si mirodenii: coaja de lamaie, esenta de vanilie, de rom, de migdale. Le pun pe toate intr-un bol, le amestec cu mixerul, apoi le pun in tava si le bag la cuptor. Si iese o minune! Poti adauga si stafide daca vrei.

Altceva ce stiu sa fac este crema de zahar ars sau crème caramel. Nu o fac la bain-marie, ci pun zaharul in vasul de yena si il topesc, il las sa se raceasca. Pun si ouale pe care le amestec cu lapte si mirodenii, apoi le bag la cuptor si iese ceva foarte bun. Iar vara fac kataif. Sunt pastele acelea cele mai subtiri, ca niste paie, pe care le pisez si le pun intr-o tava. Le bag la cuptor sa se rumeneasca putin cu un pic de unt, le scot si separat pun intr-un ibric putina apa cu zahar, tot asa cu esente, iar dupa ce se racesc pastele le stropesc cu cateva linguri de sirop. Tot separat fac si frisca, iar la aranjarea finala pun un strat de paste, apoi frisca, fulgi de cocos si migdale, apoi mai pun un strat de paste si bag kataiful la congelator, doua ore. Pe timp de vara merge de minune. Este ca o inghetata!

Sunteti o cantareata care a calatorit mult. Dintre bucatariile lumii, ce v-a impresionat?

Imi place foarte mult bucataria mediteraneana. Imi plac salatele, mirodeniile pe care le folosesc ei, pastele. Sunt bune, racoritoare si usoare pentru organism. Am mancat la un moment dat un ton foarte bine facut pe o parte si pe alta si ceva mai crud la mijloc, cu garnitura de cuscus alaturi, menta si lamaie. Senzational a fost!

Sotul va ajuta in bucatarie?

Cand gatesc eu, gatesc eu, cand gateste el, il las pe el.

Dar baieteul dv. Aviv?

O, da! Sta pe langa mine mai ales cand pregatesc pizza sau cand fac taitei de casa. Daca e ceva ce include si coca, ii place la nebunie. Isi ia si el cate o oala, isi pune in ea jucarioare de-ale lui si, din cand in cand, imi da sa gust: „Ia vezi, mama, s-au fiert?” A mai crescut. Acum are deja 4 ani si jumatate.

Ati mai face un copil?

Da! Dumnezeu ni l-a adus pe Aviv, si daca Dumnezeu va dori sa mai avem un copil, cu siguranta il vom avea.

Secretul Monicai Anghel in bucatarie:

Cred ca esential este sa ai o stare de spirit buna atunci cand gatesti. Daca esti pe fuga nu va iesi atat de bine mancarea, pentru ca trebuie totusi sa-i acorzi atentie.

Si mai stiu ca este la fel de important ca atunci cand faci un preparat sa nu mai ai alte ganduri care sa iti distraga atentia, ci sa te gandesti ca mancarea pe care o faci este pentru oamenii pe care ii iubesti. O faci sa le fie de folos pentru sanatate, pentru a se satura si energiza. Conteaza extraordinar de mult lucrurile acestea pentru ca este o energie pe care o transmiti.