1. Vinetele se spală, se curăţă şi se taie felii groase de maximum 1 cm. Se aşază pe un tocător din lemn şi se presară sare grunjoasă. Se lasă jumătate de oră la scurs, apoi se trec printr-un jet de apă şi se fierb 2-3 minute. Se scot din apa clocotită şi se lasă deoparte.

2. Separat, se căleşte ceapa tocată. Se adaugă morcovii şi ţelina tăiate cubuleţe, usturoiul tocat mărunt, ardeii şi gogoşarii tăiaţi felii şi vinetele. Se amestecă uşor şi se înăbuşă 4-5 minute. Se toarnă apoi apă fierbinte, doar cât să acopere toate legumele şi se lasă să fiarbă înăbuşit, 15-20 minute. Se adaugă roşiile decojite şi tăiate cubuleţe şi se fierbe în continuare 10 minute. Se potriveşte la gust cu sare, piper şi pătrunjel verde şi se răstoarnă într-un vas pentru copt, care se pune în cuptorul încins, la foc mic.

3. Pentru mămăliguţă, se pune un litru de apă la fiert. Când clocoteşte, se adaugă în ploaie mălaiul, amestecând continuu cu o lingură din lemn. Se lasă să fiarbă 20-25 minute, apoi se mai pune jumătate din unt şi permezanul ras, amestecând bine. Se trage mămăliga de pe foc şi, cu o lingură de supă, se iau porţii mici care se pun în tava cu tocăniţă. Se presară şi restul de unt peste mămăliguţă şi se coace în continuare 10-15 minute. Se serveşte imediat.