Brioşe cu morcovi şi ciocolată
1. Morcovii se curăţă, se spală şi se dau pe răzătoarea mică. Se pun într-o tigaie încinsă cu o lingură de unt şi se călesc uşor. Se lasă să se răcească şi se amestecă cu zahărul frecat cu gălbenuşurile, făina cernută cu praful de copt, cacaua şi albuşurile bătute spumă. Dacă aluatul este prea tare […]
Supă de linte cu costiţă afumată
1. Lintea se curăţă de impurităţi şi se spală. Se lasă în apă rece de seara până dimineaţa, apoi se schimbă apa şi se pune la fiert în 4 l de apă cu 1-2 crenguţe de cimbru. Cine doreşte mai poate schimba apa o dată. 2. Se lasă să fiarbă 30 minute, apoi se adaugă […]
Găluşte cu prune uscate
1. Vinul se fierbe, se îndulceşte după gust şi se aromează cu coaja de lămâie. Se adaugă prunele uscate, spălate, se lasă să dea câteva clocote, apoi se acoperă şi se lasă 3-4 ore, să se înmoaie. Dacă au sâmburi se curăţă şi se lasă la scurs într-o strecurătoare. 2. Cartofii fierţi se zdrobesc şi […]
Mămăliguţă umplută
1. Pentru umplutură, ciupercile se curăţă, se spală, se taie felii şi se călesc în ulei. Se condimentează cu sare, piper şi usturoi fin tocat, apoi se sting cu apă şi se lasă să fiarbă înăbuşit 15-20 minute. Se lasă apoi deoparte. 2. Într-un vas cu fundul mai gros, se pun 1,25 l apă, un […]
Mămăliguţă cu ciuperci
1. Morcovii, păstârnacul şi ţelina se curăţă, se spală şi se taie în sferturi. Se pun la fiert în 1,5 l de apă cu un praf de sare. Se lasă să fiarbă 30 minute, apoi se scurge supa şi se păstrează. 2. Se separă 1,2 l de supă şi se pune la fiert într-un vas […]
Clătite cu branză şi ciuperci
1. Se bat ouăle cu jumătate din lapte şi făina adăugată în ploaie, până ce se obţine un aluat omogen. Se subţiază apoi cu restul de lapte şi se condimentează cu sare şi piper. Se bate până se obţine un aluat omogen, fără cocoloaşe şi se lasă deoparte, să se odihnească, 10 minute. 2. Într-o […]
Săculeţi cu spanac
1. Pentru aluatul de clătite, se bat ouăle cu jumătate din lapte şi făina adăugată în ploaie, până se obţine un aluat omogen. Se subţiază apoi cu restul de lapte, apa minerală şi se condimentează cu sare şi piper. Se bate până se obţine un aluat omogen şi se lasă deoparte, să se odihnească, 10 […]
Clătite cu fructe şi miere
1. Se cerne făina şi se amestecă cu drojdia de bere şi zahărul. Se adaugă apoi ouăle bătute, laptele şi untul frecat spumă. Se amestecă până se obţine un aluat omogen şi se lasă să se odihnească, la rece, aproximativ 45 minute. 2. Între timp, fructele se curăţă, se spală şi se usucă. Dacă avem […]
Budinca de orez cu mere
1. Orezul se curăţă şi se spală în mai multe ape. Se pune într-o cratiţă cu fundul mai gros şi se fierbe în apă, până ce boabele de orez încep să se înmoaie. 2. Se scurge apa, apoi se adaugă laptele fierbinte cu un praf de sare. Se fierbe în continuare, amestecând din când în […]
Sufleu de brânză
1. Într-o tigaie încinsă cu unt se căleşte foarte puţin făina, apoi se stinge cu lapte rece şi se amestecă energic să nu se facă cocoloaşe. Se adaugă smântâna şi se mai lasă pe foc doar câteva clocote. 2. Se lasă puţin să se răcească şi se adaugă gălbenuşurile unul câte unul, brânza rasă, caşcavalul, […]