De ce investiția în cuțite este atât de importantă și cum poate ușura ea procesul de gătit?

Unul dintre cele mai importante instrumente pe care un bucătar se poate baza este un set de cuțite profesionale. Cuțitul va fi mereu cel mai bun prieten al oricărui bucătar, indiferent dacă vorbim despre un bucătar profesionist sau unul începător.

Azi cuțitele vin într-o gamă extrem de variată, motiv pentru care intervine adesea un sentiment de confuzie, provocând o serie de întrebări la care poate fi puțin dificil să găsești un răspuns. Spre exemplu, care este diferența dintre un cuțit de bucătar și un cuțit santoku? Ce lamă trebuie să aleg atunci când trebuie să tai ceva? 

Din acest motiv, am decis să enumerăm câteva dintre cele mai importante cuțite, în speranța că vom putea clarifica câteva nelămuriri.

Cuțitul bucătarului – Este cel mai cunoscut și versatil cuțit, acesta reprezentând o necesitate pentru toată lumea, fie că vorbim despre bucătari amatori sau despre cei experimentați. Acesta poate fi folosit fie pentru tăierea cărnii, felierea brânzei, tăierea cubulețelor de fructe sau legume, având un vârf extrem de ascuțit care îl face maestrul tăierii.

Cuțitul de dezosat – Deși la prima vedere poate părea destul de mic, este cel mai puternic din tot setul. Acesta are o lamă lungă și subțire ideală pentru acest proces de tăiere al cărnii în jurul articulațiilor, oaselor și tendoanelor, într-un timp extrem de scurt.

Satârul – Cu o lamă dreptunghiulară și un aspect aproape asemănător unei secure, satârul este unul dintre cele mai izbitoare tipuri de cuțite din punct de vedere vizual. Satârul american standard este o unealtă foarte rezistentă, fiind potrivită pentru tăierea legumelor mari și tari, a bucăților mari de carne și chiar a unor oase mai moi. O altă varietate notabilă este satârul chinezesc, care este un satâr oarecum mai subțire, fiind un instrument excelent în ceea ce privește preparatele chinezești realizate acasă.

Cuțitul Santoku este o combinație între un cuțit de bucătar și un satâr. Lama sa subțire permite o tăiere puțin mai concentrată decât cuțitul bucătarului, iar lama sa mai scurtă îl face expert în tăierea rapidă a ierburilor, fructelor și legumelor. Cu toate acestea, este la fel de util la felierea și tocatul cărnii, ceea ce îl definește ca fiind un adevărat cuțit universal.

Foarfecele de bucătărie – Deși la prima vedere, foarfecele de bucătărie par cele mai inutile ustensile de bucătărie, în realitate acestea sunt unele dintre cele mai importante. Bucătarii trebuie să taie tot felul de lucruri în bucătărie, de la ierburi la ambalaje alimentare, motiv pentru care un instrument steril este absolut esențial.

Cuțitul utilitar – Numele acestuia spune totul: este util. Cuțitele utilitare nu sunt la fel de definite ca și alte tipuri de cuțite, dar tind să aibă mânere drepte și vârfuri ascuțite; uneori, doar o parte este ascuțită, alteori ambele părți sunt ascuțite. Se pot defini ca fiind o combinație între un cuțit de coacere și un cuțit de bucătar. 

Pentru a ușura procesul de gătit, făcându-l să devină o reală plăcere, cele mai indicate ustensile sunt cuțitele de tip tramontina. Acestea oferă o gamă cât se poate de variată de mânere și lame, a căror calitate este pur și simplu incontestabilă. Modelele sunt destul de compacte, prin urmare nu ocupă mult spațiu în sertarul de bucătărie. Acest brand oferă toate tipurile de cuțite menționate mai sus, într-o variantă cât se poate de calitativă, pe care dacă nu o ai deja în bucătăria ta trebuie să o încerci cât mai repede.

Marca Tramontina a devenit extrem de renumită, mai ales că îți pune la dispoziție nu doar o serie de cuțite de înaltă calitate, dar îți asigură întreaga servire. Poți achiziționa o serie de clești universali, furculițe, linguri cu mâner de lemn sau colorat, țepuse pentru frigărui, râșnițe pentru sare sau piper, totul ca servirea ta să fie una impecabilă.

Prin urmare, dacă vrei să îți dotezi bucătăria cu echipamente și ustensile de înaltă calitate, care să te ajute să gătești rapid, cu un efort minim, este necesar să achiziționezi în primul rând dotările de bază, iar acestea sunt cuțitele de înaltă calitate.

Există numeroase opțiuni disponibile pentru bucătari atunci când vorbim despre cuțite iar cele enumerate aici sunt doar câteva. Când vine vorba de a decide asupra unui cuțit, este esențial să cunoașteți atât nevoile alimentare, cât și stilul preferat de tăiere.