Nicio ființă nu ar trebui să sufere, să fie nefericită. Aici nu ne referim doar la oameni. Este vorba despre animale, care sunt suflete inocente, pe care adesea hotărâm să le ținem pe lângă noi. Unii aleg un animal pentru diverse scopuri, pe când alții vor doar să ofere un adăpost unei necuvântătoare. Animalele de companie sunt din ce în ce mai apreciate, fiind tot mai multe persoane care adopta câini, pisici, păsări sau alte creaturi blănoase. Ele au ajuns să fie parte integrantă a vieții noastre. Acestea ne oferă companie, dragoste necondiționată, bucurie nemărginită, așa că merită să le dăm în schimb o atenție deosebită.

Rolul alimentației

Ca orice ființă, și animalul tău de companie trebuie să mănânce. Să știi că una dintre cele mai importante modalități de a-ți răsfăța blănosul este să-i oferi o dietă sănătoasă. Un medic veterinar ar trebui să te ajute în acest sens. El îți va spune ce tip de hrană este potrivită pentru animal. Sunt o mulțime de lucruri care contează adică vârsta, specia, anumite afecțiuni, greutate. Oferă-i doar mâncare de calitate, care să-i îndeplinească nevoile nutriționale specifice. La Exopet vei descoperi alimente speciale mai multor specii de animale, în special pentru câini, pisici, hamsteri, păsări, reptile. Exopert.ro este un magazin online de unde poți cumpăra alimente dedicate, de la producători foarte cunoscuți. Tot de aici, iți poți îngriji animalul de companie cu gustări sănătoase. Mulți recomandă și recompensele ocazionale, dar asigură-te că acestea nu înlocuiesc hrana. Prea multe recompense pot duce la obezitate sau alte probleme de sănătate.

Joaca este importantă

Nimic nu este mai amuzant decât un pisoi șugubăț sau un cățel care aleargă cu o minge în gură. Toate animalele de companie au nevoie de distracție. Pentru ele însă, joaca înseamnă mult mai mult. Este vorba despre mișcarea pe care o fac. Tu, ca stăpân, trebuie să petreci cât mai mult timp de calitate cu animăluțul, oferindu-i posibilitatea de a se mișcă ori de câte ori e posibil. Plimbările lungi cu câinele vostru, folosirea jucăriilor interactive cu pisica sunt doar câteva lucruri pe care le poți face în fiecare zi. La Exopet poți găsi inclusiv jucării pentru acestea. Orice animăluț are nevoie de atenție sau stimulare zilnică. Sunt persoane care merg mai departe, alegând antrenamente speciale pentru câini sau ședințe de zbor pentru păsări. Aceste activități vor întări legătura dintre tine și animalul pe care îl protejezi, făcând-o mult mai puternică.

Îngrijire corespunzătoare

Ni se rupe sufletul de câte ori vedem un animal slab, murdar, flămând. Nu așa ar trebui să își petreacă existența aceste necuvântătoare. Din păcate, oricât ne-am dori, nu le putem salva pe toate. Dar, dacă ți-ai luat angajamentul de a crește un animăluț, trebuie să te ocupi de el în toate aspectele.Trebuie să fii atent la modul cum îl îngrijești. Multe animale trebuie spălate, periate, tunse periodic. Unghiile, ochii, dinții au nevoie, de asemenea, de atenție. Toate aceste aspecte sunt în legătură directă cu starea de sănătate.

Confort maxim

Nu îți ține niciodată animalul de companie în cuști murdare sau în ploaie și frig. Animalele de companie trebuie să aibă un loc sigur, cald, curat. Ca și tine, și ele adoră să se relaxeze în culcușuri confortabile. Câinele, pisica sau orice alt animal trebuie să aibă o cușcă, o ladă de nisip sau un pat confortabil, în funcție de nevoile specifice. Unele animale preferă să stea pe canapea. Să nu uităm de pisici, care iubesc cutiile de orice fel. Ideea este că trebuie că suflețelul necuvântător de lângă tine trebuie să aibă un spațiu special pentru el. Acest lucru îl va face să se simtă cu adevărat răsfățat. Îndepărtează toate obiectele periculoase sau toxice la care animalul poate avea acces. De exemplu, sunt unele plante otrăvitoare pentru pisici. Interesează-te care sunt acestea înainte de a cumpără așa ceva.

Interacțiune 

Noi, oamenii, suntem ființe care trebuie să socializeze. Altfel se instalează depresia sau întâmpinăm alte probleme. Când vine vorba de animalele de companie, lucrurile nu sunt cu mult mai diferite. Și acestea au nevoie de interacțiune socială cu alți oameni sau chiar alte animale pentru a fi fericite. Dacă este posibil, poți să organizezi întâlniri cu prietenii care au animale de companie. De asemenea, încearcă să îți iei animalul în acele locuri unde este permisă prezența lor. Vei vedea că animalul va fi mult mai docil, mai obișnuit cu oamenii. Acest lucru poate fi extrem de util, în special dacă în casa ta este sau va veni un copil. Cu cât animalul de companie este mai obișnuit cu oamenii, cu atât va fi mai blând. Interacțiunea cu tine, stăpânul lui, este esențială. Petrece timp de calitate cu necuvântătorul, oferindu-i afecțiune, atenție, răsfăț, joacă. Nimic nu îl face mai fericit decât să simtă că îl iubești. Și, crede-ne, toate animalele simt iubirea! Această trebuie să fie necondiționată pentru că același lucru oferă și el la rândul său.

Mergi la medic

Sănătatea animalului este importantă. Deși nu putem spune că este o formă de răsfăț, este o modalitate de a-i arăta o grijă deosebită. Fericirea ține și de starea lui de sănătate. Nu trebuie să sări peste vizitele la medicul veterinar pentru controale de rutină. De asemenea, nu uita de vaccinuri, deparazitări, sterilizări. Acesta din urmă este un aspect important. În general, animalele de rasă comună, trebuie sterilizate, pentru câini fiind chiar o lege în acest sens. Acest lucru se întâmplă pentru a evita înmulțirea necontrolată, urmată ulterior de abandon sau maltratarea puilor. De asemenea, nu ezita să consulți veterinarul dacă observi orice schimbare în comportamentul sau sănătatea animalului iubit.