Cartofii, deliciosi in orice preparat

O sursa importanta de vitamina C, potasiu si fibre, cartofii sunt nelipsiti din meniurile de iarna. Sunt legume ieftine si spornice, care pot fi incluse in nenumarate preparate. Pot fi fierti, prajiti, copti sau gatiti la aburi si reprezinta garnitura clasica pentru diverse preparate din carne sau legume. Totodata, piureul de cartofi  reprezinta o baza cremoasa si usor de modelat pentru preparate precum galustele cu prune.

Cele mai populare soiuri

Cartofii albi si zemosi sunt indicati pentru ciorbe, supe sau piureuri. Ei sunt mai buni fierti si constituie baza pentru supele creme, indiferent de legumele pe care le mai adaugi.

Cartofii rosii cu pulpa alba sunt mult mai buni pentru copt sau pentru prajit, deoarece au fibre mai tari si rezista mai bine la temperaturi ridicate. Cartofii rosii cu pulpa galbena sunt indicati pentru salate, pentru placinte si ca baza pentru umpluturi, precum coltunasii sau pentru aluatul de papanasi.

Cum pastrezi cartofii peste iarna

Tuberculii de cartofi sanatosi, fara pete si mucegaiuri, pot rezista toata iarna intr-o camara racoroasa sau intr-un balcon inchis, unde nu exista pericolul sa inghete in noptile geroase. Este bine sa ii pastrezi in ladite de lemn sau in cosuri din nuiele sa fie cat mai bine aerisiti. Nu se recomanda sa fie pastrati in frigidere, pentru ca umezeala din lazile frigorifice ii ajuta sa incolteasca timpuriu. Daca ii cumperi la sac, este bine sa ii scoti la aer si sa ii pui pe rafturi in camara, in straturi despartite cu hartie de ziar sau hartie de copt.

Citeste si:

Trucuri pentru un piure de cartofi perfect

10 alimente ce accelereaza metabolismul si te ajuta sa slabesti

Cum sa dezgheti carnea rapid, fara riscuri