Știm că încă este devreme însă nu-i așa că aranjarea mesei de Crăciun poate fi o provocare, mai ales dacă suntem gazde pentru prima dată sau dacă urmează să primim acasă mai mulți oaspeți decât suntem obișnuiți? Dar dacă am învățat ceva în ultima vreme, acel lucru constă în  importanța de a avea case frumoase și de a avea grijă de detalii pentru a ne bucură de acele mici momente de fericire. Pe lângă planificarea inteligentă a meniului și grija la preparate, aranjarea mesei aduce cu sine multe alte puncte.

Pentru a-i ajuta pe toți acei oameni care vor trebui să acționeze ca gazde pentru prima dată, sau pentru acei oameni care vor să depună un efort pentru a pune o masă frumoasă și a-și surprinde oaspeții cu o seară cu adevărat specială, am pregătit acest mic ghid pentru a îmbunătăți decorarea mesei de Crăciun.

Gândește-te la designul mesei

Dacă vrei să aranjezi o masă frumoasă, nu este suficient să ajungi în ziua de Ajun și să începi să o așezi la întâmplare. Pentru a aranja o masă cochetă, primul lucru este să te așezi și să proiectezi cum va fi întregul ansamblu. Gândește-te că trebuie să pui masa cu grijă, pentru că este o modalitate de a le spune invitaților tăi că îți pasă de ei și că o faci pentru ei.

Cum să aranjezi o masă de Crăciun

Imaginează-ți ce stil vrei să predomine, în ce culori vei decora, deschide-ți dulapurile pentru a vedea ce veselă sau farfurii ai, cum le poți combina… Totul trebuie să arate clar că este vorba despre o petrecere. Și mai gândește-te la decorul pe care îl vei pregăti. Mai presus de toate, nu-ți fie frică să îndrăznești cu diferite culori și să surprinzi.

Primul pas: fața de masă

A hotărî ce față de masă să așezi este una dintre cele mai complicate decizii atunci când amenajezi o masă. Trebuie să existe coerență între fața de masă, veselă și elementele decorative. Totul va depinde de stilul pe care vrei să-l redai… Poți miza pe fețe de masă cu imprimeuri de Crăciun, sau pe fețe de masă simple. În cazul în care ai de gând să pui multe piese de decor, cel mai bine este să pariezi pe o față de masă din in uni sau cu imprimeu foarte fin, astfel încât atât decorul, cât și veselă să iasă în evidență. În cazul în care ai de gând să pui puține piese de decor, alege o față de masă de Crăciun care să te ajute să îmbraci masa.

În ceea ce privește dezbaterea dacă să pui sau nu față de masă, totul va depinde de stilul mesei, și mai ales de cât de frumoasă este masă. Dacă este o masă din lemn de esență tare sau marmură și vrei să-i dai un stil modern sau nordic, vor fi suficiente câteva traverse de masă. În rest, dacă masa este normală, nu ezita să așezi o față de masă.

Poți opta pentru culorile tradiționale ale Crăciunului, precum roșu și verde, sau pentru un Crăciun de inspirație nordică în care predomină tonurile albe și neutre. Dar dacă îți surprinzi oaspeții cu alte culori? Imaginează-ți o masă în albastru, sau în roz… Și desigur, joacă-te cu auriul pentru a oferi o notă elegantă și sofisticată.

Dacă îți faci griji că vesela ta este albă sau în tonuri neutre, nu contează. Cu decorul și cu elemente precum suporturile pentru șervețele sau suporturile pentru lumânări putem da mesei acea notă de culoare pe care o căutăm.

Veselă, protagonist absolut

Cei ce iubesc mâncarea bună știu cât de important este să ai grijă de prezentarea fiecărei rețete. Aceeași rețetă, oricât de bună ar fi, nu are același gust dacă este servită într-o veselă ce lasă de dorit. Prin urmare, vom avea grijă de vesela pe care o vom alege.

Dacă ai veselă bună sau veche pe care nu o scoți niciodată de teamă să nu o spargi, fă-o anul acesta. Vesela de masă oferă fericire și este acolo pentru a fi folosită. Pregătește o veselă deosebită astfel încât să se observe că este o petrecere. Dacă nu ai aceleași feluri de mâncare pentru toată lumea, nu-ți fie teamă să amesteci. Veselă poate fi albă dar și colorată. Poți pune farfurii din aceleași materiale și de aceleași dimensiuni, dar în culori precum verde, roșu și auriu.

Și ce decor să alegi?

La o masă de Crăciun nu poate lipsi decorul. Și în plus, nu trebuie să cheltuiești prea mulți bani sau să fii un expert în decorațiuni pentru ca masa să arate frumos. Dacă masa este rotundă, poți pune o coroană de Crăciun, cu una sau mai multe lumânări în centru. Dacă ai o piesă centrală de Crăciun veche, o poți actualiza adăugând un element vegetal natural și niște globuri de Crăciun.

Dar dacă masa este dreptunghiulară, o traversă de masă cu elemente vegetale va fi spectaculoasă. Sfatul nostru este să mergi la o florărie și să cumperi niște crengi de brad, eucalipt, mușchi și niște ilfin. De asemenea, poți culege câteva conuri de brad din parc.

Înainte de a începe pregătirea și pentru a te asigura că decorul nu este nici prea corect, nici prea exuberant, cel mai bine este să marchezi poziția fiecărui invitat cu farfuria de dedesubt, iar de acolo să începi pregătirea decorului. Important este ca centrul mesei sau decorul să se adapteze la dimensiunea mesei și să nu invadeze spațiul în care urmează să punem farfurii, pahare, tacâmuri și asta pentru ca mesenii să poată mânca confortabil. Pentru a o face mai specială, poți pune și o ghirlandă de lumini cu led de-a lungul traversei.

Lumânările nu pot lipsi

Un Crăciun fără lumânări nu este Crăciun. Flacăra lor ne oferă confort, ajută la crearea unor medii magice. Și deși protocolul spune că trebuie să pui lumânări doar noaptea, mulți experți nu se sfiesc să pună lumânări la mese de Crăciun chiar și pe zi, pentru acel strop de căldură care ne place atât de mult. Și, de asemenea, pentru că lumina amiezii iernii nu este la fel de puternică ca cea a lunii august, flacăra pâlpâitoare a unei lumânări este perfectă în decembrie.

Poți folosi sfeșnice, suporturi mai mici pentru lumânări, chiar și o tavă plină cu lumânări și un element decorativ de Crăciun care să servească drept piesă centrală… În acest moment, este foarte important să reții că lumânările nu ar trebui să aibă un parfum, deoarece aroma ne poate face să nu apreciem aromele mâncării pe care urmează să o gustăm. De asemenea, nu este convenabil să pui lumânări în zona mesei unde vor sta copiii pentru a evita accidentele nedorite.