Gustul usor amarui al andivelor nu place tuturor, de aceea multe gospodine le ocolesc si nu le folosesc la gatit. Dar stiai ca gustul amarui poate fi inlaturat foarte usor si astfel andivele sa devina un adevarat ingredient-minune in preparate? Afla in continuare cum sa alegi, cum sa pastrezi si cum sa folosesti andivele la gatit.

✽Cum sa le alegi

Andivele proaspete si bune pentru consum trebuie sa aiba frunzele albe, fara pete sau zgarieturi, varfurile galbene si frunzele unite sus.

✽Unde le pastrezi

Se pot pastra in frigider, aproximativ 3-5 zile, in lada pentru legume. Este indicat sa fie tinute intr-o punga de hartie sau plastic inchisa la culoare, deoarece andivele devin amarui in contact cu lumina. Tot la contactul cu lumina, andivele se si usuca mai repede.

✽In ce fel sa le prepari

Inainte de a le consuma sau de a le folosi la prepararea anumitor mancaruri, e bine sa gusti andivele ca sa stii cat de amare sunt. Daca nu esti multumita de gustul lor, andivele se tin 15 minute in apa cu sare si otet, dupa care se scot si se clatesc cu jet de apa rece. Astfel, amareala andivelor este indepartata, iar ele se pot folosi cu success in celebrele salate. Andivele pot fi gatite si prin fierbere, prajire sau coacere. Sunt bune in supe, tocanite sau umplute cu diverse ingredient cum ar fi branza, ciuperci, fructe de mare, maioneza sau sosuri preparate cu smantana. Daca se consuma in stare cruda, e bine sa fie stropite inainte cu putina zeama de lamaie.

Stiai ca…

… andivele au fost descoperite in Belgia in 1830, iar sezonul lor de recoltare incepe in luna octombrie si tine pana la sfarsitul lunii martie?

… o frunza de andiva are o singura calorie si este considerata o delicatesa de catre bucatarii faimosi din intreaga lume?

… andivele, denumite si “aurul alb”, sunt energizante si remineralizante, bogate in potasiu, calciu, vitaminele B, C si E, betacaroten si celuloza?