Aroma e inconfundabila. Unii spun ca ar dauna sanatatii, altii îi ridica în slavi virtutile si putini sunt cei care nu o savureaza. În micutul bob amarui si parfumat sta cuibarita o portie uriasa de energie. Si când te gândesti ca totul porneste de la un fruct…

✽Savoare în ritm de samba

Desi asociata des cu Africa sau cu Orientul Mijlociu, cafeaua vine, în cea mai mare parte, din Brazilia. De la sadirea arborelui pâna la arta degustarii si clasificarii aromelor din cestile aburinde e cale lunga. De fapt, cafeaua e un fruct delicios, copiii consumând asa-numitele “cirese” de cafea ca pe bomboane. Arborele are nevoie cam de 4-5 ani ca sa rodeasca, în climat propice, la altitudine înalta. Iar din 5 kg de fructe, dupa procesare, ramân doar 500 g de materie prima. Dar de cea mai buna calitate!

 ✽Dirijeaza simfonia aromelor

O cafea de calitate depinde de perfectiunea fiecarui bob si de modul în care este pregatit. Aroma este principalul criteriu dupa care se face selectia si evaluarea cafelei. Mai mult decât atât, bautura amaruie este un adevarat medicament: previne depresiile, diabetul si aparitia bolii Parkinson, îmbatrânirea timpurie, creste concentrarea si activeaza memoria, functiile motorii, vederea si vigilenta în situatii de stres si oboseala. Contine fibre, magneziu, potasiu si alte minerale esentiale pentru buna functionare a organismului. Nu degeaba e a doua, dupa apa, în topul celor mai consumate bauturi în întreaga lume. Chiar daca, aparent, toate boabele de cafea sunt la fel, exista mai multe tipuri.

Arabica este categoria cel mai frecvent comercializata, fiind mai aromata, cu un gust mai fructat, însa mai acid. Este sortimentul cel mai greu de cultivat. Columbia este tara care cultiva exclusiv acest soi.

Robusta ofera cafelei o tenta cremoasa si contine de doua ori mai multa cofeina. Totusi, soiul este considerat inferior tipului Arabica, dar este preferat pentru cafelele concentrate, cum ar fi espresso. Este mai usor de cultivat si rodeste mai rapid.

Mocca este o varietate de Arabica, cu boabe mici, dure si rotunde, foarte aromate.

Bourbon este un soi cu boabe ascutite, originar din Insulele Reunion.

Milds este cafeaua Arabica provenita din tari diferite.

Cea mai mare parte a produselor care se gasesc în comert sunt amestecuri între Arabica si Robusta, în proportii de 80%-20% sau 60%-40%.

Stiai ca…

… un singur bob de cafea poate dezvolta peste 1.000 de arome?

… fructul de cafea este o “bomba” de dulceata, care contine peste 80% zahar?

… la formarea aromei cafelei contribuie peste 40 de substante existente în cafeaua cruda sau rezultate prin prajire?