À la diable

In limba franceza, aceasta este denumirea unei metode de preparare a carnii de pui. Se taie in bucati potrivite, care se tavalesc prin pesmet si se frig apoi pe gratarul incins, pana capata o culoare maronie. Se servesc insotite de sos iute, supranumit “diable” (diavol).

Bèchamel

Este unul dintre cele cinci sosuri de baza ale bucatariei. Este un sos alb, pe baza de faina, unt, lapte sau fond de carne si condimente. Se foloseste la peste, carne alba, paste la cuptor, dar si ca baza pentru sufleuri. Multe dintre celelalte sosuri renumite deriva din acest sos, la care se adauga alte ingrediente.

Chiffonnade

Reprezinta o tehnica de tocare a legumelor cu frunze, precum salata verde, andivele sau varza chinezeasca. Frunzele se taie pe tocator, in fasii foarte fine. Uneori, termenul este utilizat si pentru garnitura preparata din legumele tocate prin aceasta tehnica, prin sotare in unt sau brezare.

Mijota

Termenul vine de la verbul francez mijoter, care se traduce prin a fierbe. Este vorba despre o tehnica de fierbere la foc mic a unui preparat in cantitate mare de lichid. Mijotarea se efectueaza fara capac si este potrivita, de obicei, pentru carnuri.