Sunt dulci, zemoase si extrem de aromate si adesea fructul preferat al tuturor. Capsunile sunt unul din deliciile pe care ni-l ofera vara, insa din pacate sunt foarte efemere, de aceea e bine sa profiti de ele pe deplin, imediat ce apar pe piata. Iata si 9 dintre beneficiile pe care capsunile le aduc organismului, daca sunt consumate frecvent.

1. Capsunile cresc imunitatea organismului

Capsunile sunt o sursa excelenta de vitamina C. Majoritatea mamiferelor, cu exceptia omului, au abilitatea de a produce vitamina C in mod natural. Din acest motiv e esential sa iti iei doza zilnica necesara.
O portie de capsuni contine 51.5 mg de vitamina C – aproximativ jumatate din doza zilnica recomandata.

2. Mentin sanatatea ochilor

Proprietatile antioxidante ale capsunilor pot de asemenea sa previna cataracta, o boala ce poate duce la orbire la varste inaintate.
Ochii necesita vitamina C pentru a combate radicalii liberi cauzati de expunerea la soare.
In timp ce dozele mari de vitamina C par sa aiba legatura cu cresterea riscului de cataracta in cazul femeilor cu varsta de peste 65 de ani, cercetatorii de la institutul Karolinska, din Stockholm au observat ca riscul este asociat cu vitamina C din suplimente, si nu cu cea care se regaseste natural in fructe si legume.

3. Ajuta la prevenirea cancerului

Capsunile sunt bogate in antioxidanti precum acidul elagic, zeatina si luteina. Antioxidantii lupta impotriva radicalilor liberi si previn efectul negativ al acestora asupra celulelor din corpul uman.

4. Capsunile tin ridurile la distanta

Rolul vitaminei C in apararea corpului nu s-a incheiat. Atat aceasta, cat si acidul elagic ajuta la producerea si protejarea colagenului, esential in mentinerea elasticitatii si a fermitatii pielii.

5. Mentin colesterolul in limite normale

Daca mananci capsuni cu regularitate, antioxidantii prezenti in acestea te pot ajuta la reducerea colesterolului, stimuland totodata si o buna circulatie a sangelui.

6. Regleaza tensiunea arteriala

Potasiul este un alt nutrient esential pentru o buna sanatate a inimii, iar capsunile contin cca 130 mg de potasiu/portie. Acesta ajuta la scaderea tensiunii mari, contracarand efectele negative ale sodiului.

7. Regleaza tranzitul intestinal

Capsunile, precum multe alte fructe si legume, sunt bogate in fibre, continand aproximativ 2 mg de fibre per portie.
Printre problemele ce pot aparea in organism in lipsa fibrelor, se numara si constipatia si diverticulita (consecinta a constipatiei cronice). Ambele probleme de sanatate afecteaza aproximativ jumatate din persoanele cu varsta de peste 60 de ani.
Fibrele ajuta totodata in lupta cu diabetul zaharat, acestea incetinind absorbtia zaharului in sange.

8. Te pot ajuta sa slabesti

Capsunile sunt un aliat in incercarea de a-ti mentine greutatea in valorile normale. Acestea sunt sarace in calorii, continand cca 28 kcal per portie, dar si in sodiu si zahar. In ceea ce priveste carbohidratii, o portie de capsuni contin mai putini carbohidrati decat jumatate dintr-o felie de paine.
Include capsunile in alimentatie ca pe gustari intre mese sau mananca-le cu iaurt dimineata, la micul dejun.

9. Sunt de mare ajutor in timpul sarcinii

Capsunile sunt o importanta sursa de acid folic, o vitamina esentiala in mod deosebit in primul trimestru de sarcina, cand se dezvolta sistemul nervos al copilului. Acidul folic poate preveni o serie de defecte congenitale, precum spina bifida.