Sursa foto: https://unsplash.com/photos/Z-htyKPIZSQ

Bucatariile sunt spatiile in care cele mai interesante idei culinare iau nastere, dar si locurile in care se petrec cele mai speciale intalniri in familie sau cu prietenii. Din acest motiv bucatariile trebuie sa fie amenajate intr-un mod cat mai eficient, pentru a permite activitatile dorite. Un mod simplu prin care iti poti amenaja bucataria este prin folosirea blocurilor de BCA. Afla cum poti face acest lucru, din urmatorul material. 

Ce este BCA-ul si ce ofera acesta?

BCA-ul, cunoscut si sub numele de beton celular autoclavizat, este un material natural, disponibil sub forma de blocuri prefabricate, cu dimensiuni standard, care poate fi utilizat pentru realizarea a diferite structuri. 

Materialul nu este scump, asa ca in mod cert poti gasi o oferta de BCA la magazinele specializate, cu ajutorul caruia sa poti realiza elementele sau accesoriile de care ai nevoie in bucataria ta. 

Cum poti amenaja bucataria cu BCA?

In interiorul bucatariilor poate fi destul de dificil sa faci amenajari proprii, mai ales daca spatiul este mic. Totusi, cu ajutorul BCA-ului se pot face mai multe schimbari care sa confere spatiului un aer proaspat, cu mult mai multa personalitate. 

Bucataria open-space

Bucatariile open space sunt cu adevarat salvatoare de spatiu, iar pentru a realiza delimitarea de tip bar dintre cele doua incaperi pot fi folosite blocurile de BCA. Zidirea cu blocuri de BCA confera rezistenta structurii, tocmai datorita rezistentei pe care o ofera BCA-ul impreuna cu adezivul folosit. 

Bucatariile open-space ofera mai mult loc pentru servirea mesei, dar si pentru procesele de preparare efectiva a hranei. In plus, poti amenaja cu bun gust aceasta zona folosind elemente de mobilier cum ar fi scaunele de tip bar sau scaunele pliante. 

Realizarea de pereti ornamentali

Daca pana in prezent golurile pentru usi sau peretii decorativi aveau forme clasice, cu muchii ascutite, amenajarile moderne aduc in discutie arcadele si formele elegante, cat mai rotunjite. 

Datorita caracteristicilor foarte bune de rezistenta, BCA-ul se preteaza foarte bine la astfel de lucrari si ofera posibilitatea beneficiarilor de a se bucura de lucrari de calitate, care sa scoata in evidenta frumusetea amenajarii bucatariei. 

Arcadele si in general formele de tip arc de cerc descarca cel mai bine incarcarile structurale la podea. Pentru ca forma presupune reazeme pe capete, arcul de cerc este actualmente una dintre amenajarile preferate, mai ales la nivelul bucatariilor sau a holurilor. 

BCA pentru scafe sau elemente de mobilier

BCA-ul poate fi folosit si pentru elemente nestructurale, de tipul etajerelor, a meselor sau a spatiilor de depozitare, transformandu-le pe acestea in elemente integrate in amenajare. 

Desi poate parea ca acest tip de aranjament este prea amplu, sau ca ocupa prea mult din spatiu, in realitate vorbim despre un sistem incorporat de amenajare, ce poate ajuta la o exploatare mai rationala a spatiului. 

BCA pentru peretii vestibulari

Daca vrei sa delimitezi o camara de restul bucatariei, dar fara a folosi un spatiu separat de aceasta, atunci poti opta pentru BCA pentru realizarea unor elemente vestibulare. Va trebui sa te documentezi despre felul cum calculezi BCA-ul necesar pentru acest tip de lucrari si nu numai, astfel incat sa faci si o estimare a consumurilor si a costurilor. 

Poti alege sa zidesti unul dintre pereti si sa inchizi structura cu ajutorul blocurilor de BCA, iar mai apoi sa folosesti un sistem de usi culisante sau de tip acordeon, care sa te ajute sa obtii accesul la aceasta zona. 

BCA-ul este unul dintre materialele care ofera o mare versatilitate in ceea ce priveste construirea. Pentru ca are atat de multe utilizari, singura limita este doar creativitatea ta. De aceea este indicat sa discuti cu un arhitect, cu ajutorul caruia sa pui in aplicare aceste idei de amenajare cu BCA, sau oricare alta consideri ca se potriveste cel mai bune bucatariei tale.