Se vorbeste tot mai des de beneficiile pe care uleiul de cocos le are asupra organismului, de la hidratarea pielii mai bine decat orice produs cosmetic, pana la albirea dintilor si sustinerea sanatatii gingiilor. Dar cum putem folosi ulei de cocos in bucatarie, incat sa avem un stil de viata mai sanatos?

1. Poti gati cu el la temperaturi mari

Uleiul de cocos este o alternativa excelenta pentru sotat legume sau chiar pentru prajit in baie de ulei, caci are un punct de ardere mai ridicat. In alte cuvinte, degradarea lui incepe mai tarziu decat in cazul altor uleiuri (precum cel de masline).

2. Paine cu unt (de cocos)

Inlocuieste untul de origine animala cu untul de cocos. Este mult mai sanatos, iar metoda merge de minune in zilele mai friguroase, caci vara temperaturile cresc prea mult pentru a mai putea intinde untul (uleiul de cocos se solidifica la mai putin de 24°). Totodata, pentru consum, incearca sa gasesti un ulei de cocos cat mai putin procesat, sau prepara-l in casa.

3. Adauga-l in cafea

Nu concepi cafea fara lapte? Inlocuieste laptele pe care il adaugi in cafea cu o lingura de unt de cocos. Vei avea parte de un boost de energie, o cafea mai sanatoasa si cel putin la fel de cremoasa (pentru un plus de spuma delicioasa, mixeaz-o la blender).

4. Transforma-l in glazura

Fie ca te pregatesti sa glazurezi o negresa sau vrei sa mananci cateva felii de banana trasa in ciocolata, inlocuieste smantana pentru gatit sau untul din lactate cu untul de cocos. Adauga 1 lingura de unt de cocos la fiecare 170 g ciocolata. Daca totusi glazura e prea groasa, mai adauga putin unt de cocos.

5. Adauga-l in smoothie-uri

Una sau doua linguri de unt de cocos adaugat in smoothie-uri (bauturi deja sanatoase) iti scad colesterolul si contribuie la mentinerea nivelului de grasimi benefice organismului.

6. Pregateste floricele de porumb cu ulei de cocos

Toata lumea apreciaza mirosul imbietor de la intrarea in cinematograf, unde se prepara popcornul. Poate nu stiai asta, insa in cele mai multe astfel de locuri, grasimea folosita este ulei de cocos. Pregateste-l si tu acasa, inlocuind pur si simplu uleiul folosit in reteta cu cel de cocos.

7. Prepara o maioneza sanatoasa

Pregateste maioneza exact asa cum ai face-o in mod traditional, dar foloseste ulei de cocos in locul altor grasimi. Alternativ, pentru varianta de maioneza in 30 de secunde, pune 4 oua, o lingura de otet de mere, 1/2 lingura mustar si 240 ml de ulei de cocos in recipientul blenderului vertical. Introdu blenderul, porneste-l si ridica-l incet, pe masura ce emulsia se formeaza.

8. Inlocuieste grasimile din dulciurile de casa

Uleiul de cocos poate fi folosit cu succes in prepararea dulciurilor si a tartelor, pastrand un raport de 1:1. Mai exact, daca preferi alternativa sanatoasa, pune aceeasi cantitate de unt de cocos pe cat e mentionata in reteta.
Bineinteles, daca e vorba de dulciuri in care untul trebuie sa fie in forma solida (precum blatul de tarta), untul de cocos trebuie tinut la frigider inainte de preparare.

9. Pastreaza ouale proaspete mai mult timp

Daca aplici un strat de ulei pe coaja oualor, acestea vor rezista cu pana la 1-2 saptamani mai mult in frigider. Explicatia este simpla: uleiul intra in porii din coaja si ii astupa, prevenind astfel contactul cu aerul.

Citeste si:

10 motive pentru care sa bei apa cu lamaie

5 retete simple cu avocado

5 trucuri pentru o pizza sanatoasa