Garantat ti s-a intamplat macar o data sa cureti cartofi si sa vezi ca unul este mai verde. Poate te-ai gandit ca ai de-a face cu un cartof necopt. Cartofii verzi nu sunt necopti si sunt de evitat, intrucat sunt un pericol real pentru sanatate. Iata de ce:

Cartofii produc in mod natural solanina, o substanta ce are rol de pesticid si tine pradatorii la distanta. In mod normal, solanina se gaseste preponderent in frunzele si tulpinile cartofilor.
Pe masura ce cartofii stau la lumina zilei, acestia tind sa dezvolte clorofila (de aceea se si inverzesc) si totodata creste si cantitatea de solanina. Cu cat sunt mai verzi cartofii, cu atat mai mare e cantitatea de solanina din ei.

Otravirea cu solanina

Solanina este otravitoare nu doar pentru daunatori, ci si pentru oameni. Initial, simptomele apar preponderent la nivelul aparatului digestiv (greturi, varsaturi, diaree, etc), dar si la nivel neurologic (dureri de cap, ameteli).
Daca pana acum ai mancat cartofi verzi si nu ai avut niciun simptom, acest lucru se datoreaza cantitatii reduse de substanta pesticida din tuberculi. Simptomele moderate ale otravirii apar la doze de 2-5 mg/kg corp, in timp ce simptomele grave, ce pot duce inclusiv la moarte, apar in cazul consumarii unor doze de 3-6 mg/kg corp. In mod obisnuit, simptomele apar in 8-12 ore de la ingestie, insa aceasta nu e o regula, ele putand aparea mult mai repede.

Cum sa eviti intoxicarea cu solanina

Cea mai mare concentratie din substanta otravitoare se regaseste pe coaja si imediat sub aceasta. O alta situatie in care substanta se poate dezvolta este cea in care cartofii sunt deja incoltiti. In ambele cazuri, pentru a evita otravirea, cartofii verzi sau incoltiti trebuie curarati cat mai bine de coaja, iar partea verde trebuie taiata.
Foarte important de stiut este si faptul ca prezenta clorofilei nu presupune automat si prezenta solaninei, insa adesea acestea sunt corelate.
Gustul amar este un alt indiciu care ajuta la identificarea cartofilor toxici. Daca simti un gust amar cand ii mananci, cartofii ar putea contine solanina.
De asemenea, daca obisnuiesti sa cumperi cartofi in cantitati mai mari, depoziteaza-i in incaperi racoroase si intunecate.

Cum afecteaza procesarea termica cartofii verzi

Fierberea cartofilor are un efect nesemnificativ asupra solaninei, la fel si prajirea lor in baie de ulei la temperaturi mai mici de 170 grade.
Intoxicarea cu solanina nu este comuna in tarile dezvoltate, in principal datorita gustului amar resimtit, care ii opreste pe oameni din a mai manca.