Baclava cu fistic

Se încălzeşte cuptorul la 170 °C. Se toarnă 200 ml de apă într-un vas şi se adaugă zahărul tos şi batonul de scorţişoară. Se pune vasul pe foc şi se fierbe timp de 5 minute, până se leagă, după care se lasă să se răcească. Se amestecă fisticul cu zahărul brun, cu stafidele mărunţite, cu […]

Prăjitură cu mere

Se frământă un aluat din făină, drojdie, ulei şi apă şi se lasă la dospit aproximativ 30 de minute. Între timp se spală merele, se curăţă de coajă, se dau pe răzătoare şi se amestecă cu zahărul. Se încinge puţin ulei într-o tigaie şi se călesc merele timp de 4 minute. Se taie aluatul în […]

Pere glasate

Se amestecă făina, uleiul, zahărul, praful de copt, coaja de portocală şi dulceaţa de pere. Se adaugă aromele şi apa şi se amestecă până se obţine o cremă de consistenţa unei smântâni groase. Se tapetează o tavă cu făină şi margarină şi se toarnă compoziţia. Se dă la cuptor, la foc mijlociu, pentru aproximativ 40 […]

Caș proaspăt cu miere

Feliile de caș de oaie se taie subțiri cât să nu se rupă. Se așază pe o farfurie (ideal este să fie una adâncă) și se toarnă pe deasupra o miere de albine cât mai parfumată (de mană sau de fâneață). Se presară miez de nucă. Se servește foarte rece (să nu curgă mierea prea […]

Prăjitură de ciocolată și căpșuni

Cuptorul se preîncălzește la 1800C. Căpşunile mari se taie jumătăți (cele mici rămân întregi), se tăvălesc prin zahăr și se lasă la temperatura camerei jumătate de oră, ca să-și lase zeama. Untul și ciocolata se topesc la baie de abur sau, vara, la temperatura camerei. Se înglobează pe rând praful de cacao, miezul de nucă, […]

Tort de ciocolată cu căpşuni

Se separă gălbenuşurile de albuşuri. Albuşurile se bat spumă cu zahărul şi vanilia. Se încorporează gălbenuşurile şi, la sfârşit, se adaugă făina cernută. Se amestecă şi se toarnă în forma de tort, tapetată cu hârtie pentru copt. Se coace la foc mediu. Pentru cremă, într-o cratiţă de un litru, se pun gălbenuşurile frecate cu un […]

Tartă cu mandarine

Se amestecă gălbenuşurile cu zahărul până când se obţine o pastă omogenă. Se adaugă apa şi se încorporează, treptat, făina, în care s-a amestecat praful de copt. La sfârşit, se adaugă albuşurile şi se dă coca la frigider timp de 30 de minute. Se tapetează forma de tartă cu hârtie de copt, se întinde aluatul […]

Prăjitură cu banane

Se freacă untul cu zahărul, până când se formează o spumă. Se adaugă oul, sarea, bicarbonatul dizolvat în lapte şi se amestecă bine. Se înglobează apoi în acest amestec făina şi se frământă un aluat consistent. Se dă coca la frigider aproximativ 40 de minute, apoi se întinde o foaie subţire de patru-cinci milimetri. În […]

Tort exotic de clătite

Se pune făina într-un vas, se face o adâncitură în mijlocul ei şi se sparg ouăle înăuntru. Se adaugă uleiul, sarea şi un pic de lapte. Se amestecă bine până se omogenizează, după care se adaugă restul de lapte, până ce va căpăta o consistenţă lichidă. Se pune în tigaie o linguriţă de ulei, se […]

Tort mousse de ciocolată

Se separă gălbenuşurile de albuşuri şi se freacă gălbenuşurile cu zahărul şi cu zahărul vanilat până se obţine o cremă groasă. Se freacă untul spumă cu o lingură de lapte fierbinte şi se pune în compoziţia de gălbenuşuri. În aceeaşi compoziţie, se pune şi ciocolata topită, apa, făina şi cacaua. Se amestecă bine, după care […]