Varza calita este o mancarica ideala in timpul postului, iar cand ai varza pusa la murat devine si mai tentant sa o pregatesti! Daca nu tii post, ci pur si simplu ai pofta de o mancarica traditionala romaneasca, alaturi de varza calita poti aseza si cateva bucati de afumatura.

Oricum ai servi-o, de dulce sau de post, la final e musai sa pregatesti si o mamaliguta proaspata, caci merge tare bine langa varza calita.

Ingrediente

1 kg varza murata 2 cepe medii 1 ardei capia rosu 3 linguri ulei 1 lingurita boabe piper sare - optional
Mod de preparare:

1. Scoate 1-2 verze din butoi si lasa-le in apa la desarat pentru 2-3 ore, daca sunt mult prea sarate.
2. Marunteste fin de cutit varza murata si stoarce-o apoi intr-o sita fina, pana ce scoti toata saramura din ea.
3. Toaca ceapa fin si caleste-o in 3-4 linguri de ulei, impreun cu ardeiul rosu, pana ce devine translucida.
4. Adauga varza stoarsa, toarna o cana de apa si lasa varza calita la foc mic pentru 35-40 minute sa se innabuse cu capacul deasupra.
5. Muta apoi cratita de varza calita la cuptorul incins la 160 grade, pentru alte 30 de minute, raspandind inainte boabele de piper. In acest moment se poate adauga afumatura (carnati, costita, etc), daca nu se prepara varza calita de post.

6. Serveste varza calita de post cu mamaliguta alaturi.



 

din aceeasi categorie