Daca va doriti de mult sa incercati un tort cu adevarat crocant, l-ati gasit! Reteta este trimisa si testata de Elena Harabagiu, din Ramnicu Sarat.

Ingrediente pentru blat

5 oua 140 g zahar 120 g faina 30 g cacao un plic praf de copt

Pentru ganache de ciocolata:

250 g smantana pentru frisca 250 g ciocolata neagra visine din visinata

Pentru crema de cafea

250 g smantana pentru frisca 300 g ciocolata alba o lingurita cafea solubila

Ingrediente pentru sirop

250 g zahar tos 300 ml apa 50 ml rom

Ingrediente pentru glazura de ciocolata

150 g ciocolata 40 g unt fara sare 150 ml smantana dulce

Ingrediente pentru stratul crocant

100 g zahar 150 g miez nuca
Mod de preparare:
  1. Pentru blat, se separa albusurile de galbenusuri. Se bat galbenusurile cu 2/3 din cantitatea de zahar pana se obtine o compozitie cremoasa si apoi albusurile se bat spuma. Se cerne faina, praful de copt si pudra de cacao.
  2. Se adauga o treime din albusuri in galbenusuri. Dupa omogenizare, se incorporeaza albusurile ramase, iar la final se toarna usor faina cu pudra de cacao si cu praful de copt, amestecand mereu. Compozitia se pune intr-o forma de tort tapetata cu putin unt si foaie de copt si se lasa in cuptorul incins (160-170°C) aproximativ 10-15 minute, apoi la o temperature mai mica (150°C), astfel incat sa se poata coace bine.
  3. Pentru crema ganache de ciocolata se pune smantana pe foc, apoi se adauga ciocolata. Se amesteca putin, se ia compozitia de pe flacara apoi se omogenizeaza pana se topeste ciocolata. Se da la rece aproximativ 2 ore. Dup aceea, se mixeaza pana devine o spuma aerata si se deschide putin la culoare.
  4. Pentru crema de cafea, se prepara intai un ganache de ciocolata alba dupa procedeul ganacheului de ciocolata neagra, apoi se adauga o lingurita de cafea solubila si se mixeaza.
  5. Pentru sirop, se pune zaharul impreuna cu apa la fiert. Cand se topeste zaharul si se schimba usor consistenta, se ia de pe foc siropul. Se adauga esenta de rom si se lasa sa se raceasca putin.
  6. Pentru glazura de ciocolata, se pune smantana intr-o craticioara pe foc, pana se incalzeste. Se adauga ciocolata si se amesteca pana se obtine o compozitie omogena. Pentru a-i da luciu se adauga untul si se amesteca din nou.
  7. Pentru Krantz, se pune zaharul intr-o cratita la foc mic, iar cand se topeste se adauga nucile. Imediat se toarna nucile caramelizate pe o hartie de copt. Dupa ce s-au racit, se zdrobesc cu un sucitor sau se maruntesc la robot.
  8. Se taie blatul in patru foi egale. Se pune pe un platou primul blat, se insiropeaza si se adauga jumatate din crema ganache de ciocolata neagra, amestecata in prealabil cu visine din visinata, fara samburi. Se adauga cel de-al doilea blat, se insiropeaza si se intinde crema de cafea. Se presara jumatate din cantitatea de Krantz. Se continua cu al treilea blat, care se insiropeaza si se acopera cu restul de crema ganache de ciocolata neagra. Se acopera cu ultimul blat insiropat, peste care se intinde glazura. Se tapeteaza cu Krantz de nuci pe margini.

Tort Medovik

Tort cu piersici si afine

Tort rapid de biscuiti