Rețetă Bouyourdi grecesc. Bouyourdi sau Buiurdi este un aperitiv tradițional grecesc foarte popular și foarte ușor și rapid de preparat, extrem de gustos și sațios.

Prima dată l-am gustat într-o vacanță în Salonic, însă l-am descoperit cu adevărat pe insula grecească Skiathos, unde un bucătar grec mi-a explicat reteta pas cu pas si a pregătit bouyourdi chiar în fața mea.

Bouyourdi este un aperitiv grecesc

Bouyourdi înseamnă, de fapt, brânză topită cu roșii și ardei la cuptor. Grecii îl fac cu brânză de capră, eu l-am făcut acasă numai cu brânză de vacă și mi s-a părut la fel de bun. Deși e considerat un aperitiv, poate fi la fel de bine și fel principal pentru că este foarte sațios.

Ingrediente rețetă Bouyourdi grecesc

- 350g brânză telemea puțin sărată - 1 roșie tăiată cubulețe - 1 ardei capia - 1 linguriță oregano - 3 linguri de ulei de măsline - piper după gust - ardei iute tăiat mărunt (opțional, dacă preferați mâncarea picantă)
Mod de preparare:

Se taie brânza în felii de 1 cm grosime, se așază într-un vas de lut sau într-un vas yena. Peste feliile de brânză și printre ele se toarnă ardeiul și roșiile, oregano și piperul și se stropește cu abundență cu ulei de măsline. Se acoperă vasul cu folie de aluminiu și se pune la cuptor 25-30 de minute. Apoi se scoate de la cuptor și se amestecă bine cu o furculiță până se obține o cremă groasă și omogenă. Se servește fierbinte cu pâine prăjită sau cu lipie.