Ingrediente blat

5 ouă mari 7 linguri zahăr 7 linguri ulei 7 linguri făină 5 gr praf de copt

Ingrediente cremă de vanilie

500 ml lapte o jumătate cană de zahăr 3 gălbenușuri 150 gr de unt 5 linguri făină esență vanilie

Ingrediente spumă de ness

3 albușuri 7 linguri zahăr 3 pliculețe ness
Mod de preparare:

Blat

  • Se separă ouăle și albușurile se bat spumă. Se adaugă zahărul în ploaie și se continuă cu mixatul până se topește.

  • Gălbenușurile se freacă cu praful de copt (nestins) și începem să adăugăm treptat uleiul. Se pune câte o lingură de ulei, apoi se amestecă bine, se adaugă iar o lingură, iar se amestecă și repetați așa până puneți toate cele 7 linguri de ulei.

  • Se răstoarnă această compoziție peste albușurile bătute spumă. Se adaugă făina și se amestecă cu o lingură de sus în jos, foarte ușor. Se pune compoziția într-o tavă tapetată și se dă la cuptor până când trece testul cu scobitoarea. După ce s-a copt, se scoate blatul din cuptor, se lasă la răcit și se taie în două, pe lungime.

Crema de vanilie

  • Se amestecă gălbenușurile cu zahărul, se adăugă făina, apoi laptele și se încorporează.

  • Se pune pe foc și se lasă până se îngroașă. Când începe să se îngroașe dăm focul mic și amestecăm continuu. Când s-a îngroșat destul se ia de pe foc, se adaugă untul moale și esența, se amestecă bine și se lasă la răcit.

Spuma de ness

  • Se bat albușurile spumă, se adaugă doar 4 linguri de zahăr în ploaie și se bat în continuare până se topește. Se adaugă cele 3 pliculețe de ness și se amestecă bine.

  • Separat, într-o crăticioară se ard 3 linguri de zahăr până prinde o culoare frumoasă. Când zahărul s-a topit, se răstoarnă peste spuma de ness. Cu o mână se toarnă zahărul ars, iar cu cealaltă se amestecă repede, pentru ca zahărul să nu se caramelizeze în spumă.

    După ce spuma de ness este gata începem asamblarea părjiturei. Se pune primul blat, peste care se întinde crema de vanilie, apoi se așează al doilea blat peste care se întinde spuma de ness. Se ornează cu ciocolată rasă și se lasă câteva ore, de preferat peste noapte.