Desi o stim sub denumirea romaneasca de Prajitura Cabana sau, din pricina aspectului piramidal, Prajitura Acoperis, in realitate aceasta reteta de prajitura este una ruseasca. La origine, desertul se numeste “Prajitura Manastire” si e un desert extrem de popular in tarile ex-sovietice.

Ingrediente pentru aluat

400 g faina un praf sare 1 pliculet praf de copt 50 g zahar pudra 250 g smantana groasa 250 g unt/margarina

Ingrediente pentru crema (OPTIONAL)

200 g unt 400 g dulce de leche (caramel)

Ingrediente pentru ornat

200 ml frisca 6-7 linguri nuci/alune maruntite de cutit
Mod de preparare:

 

Pregatirea aluatului pentru Prajitura Acoperis/Cabana

1. Combina faina cu praful de sare, praful de copt si zaharul pudra. Omogenizeaza ingredientele uscate, apoi adauga smantana si incorporeaza margarina moale.
2. Framanta pentru 7-10 minute, sau pana ce obtii un aluat destul de omogen, dar inca moale.
3. Rastoarna aluatul pe o folie alimentara, da-i o forma patratoasa si da-l la frigider pentru 3 ore minim.

Pregatirea “bastonaselor” pentru Prajitura Acoperis/Cabana

1. Odata scos de la frigider, desfa aluatul pe blatul de copt si taie-l in 15 bucati egale.
2. Pastreaza una din bucati afara, iar pe restul de 14 baga-le la frigider pana vei lucra cu ele.
3. Ruleaza bucata de aluat pastrata intre palme si blat, pana obtii un bastonas lung si la fel de gros peste tot.
4. Asaza bastonasul de aluat intre 2 foi de copt si intinde-l in foaie subtire, cam de o palma latime. Asaza visine proaspete sau visine din visinata, fara samburi, pe marginea foii de aluat.
5. Ruleaza cu mare grija aluatul peste visine, pana obtii un bastonas lung.
6. Repeta acelasi procedeu cu toate celelalte 14 bucati de aluat, rulandu-le si umplandu-le cu visine.
7. Asaza bastonasele distantat (in 2 ture diferite, daca nu incap toate odata) intr-o tava tapetata cu foaie de copt si da-o la cuptor pentru ~20 de minute la 200 grade, sau pana cand bastonasele se rumenesc frumos.

Pregatirea cremei pentru Prajitura Acoperis/Cabana

1. Bate untul cu dulce de leche pentru 6-7 minute, sau pana obtii o crema usoara. Da crema la frigider pentru minim 2 ore.
2. Asaza 5 batoane coapte, umplute cu visine, pe o tava de servire. Unge-le cu crema de caramel si niveleaza stratul de crema.
3. Asaza alte 4 bastonase deasupra, adauga un alt strat de crema, urmata de un strat de 3, 2 si 1 bastonas, adaugand de fiecare data un strat de crema de caramel.
4. Dupa ce ai adaugat si ultimul bastonas, imbraca prajitura in frisca si presara alunele sau nucile taiate cu cutitul peste prajitura acoperis.

Alternativ, daca nu iti place gustul de caramel, poti “asambla” prajitura folosind putin mai multa frisca.