Placinta cu dovleac e una din cele mai populare si in acelasi timp banale retete din bucataria romaneasca. Cu toate astea, aroma ei imbietoare e inconfundabila si te duce direct cu gandul la o toamna blanda, petrecuta la bunici.

Ingrediente pentru foi

300 g faina 1 lingura otet 200 ml apa un praf sare

Ingrediente pentru umplutura

~1 kg dovleac 1 lingurita scortisoara 4-5 linguri zahar (dupa gust)

Ingrediente pentru servit

zahar pudra
Mod de preparare:
  1. Combina apa si otetul, respectiv faina si praful de sare, apoi toarna lichidul peste faina si framanta pana obtii un aluat elastic si omogen. Infasoara-l in folie si da-l la rece pentru 10-15 minute.
  2. Curata dovleacul si da-l pe razatoarea mare, apoi pune-l la calit impreuna cu scortisoara si zaharul. Amesteca constant pana cand dovleacul se inmoaie (pentru a fi sigur ca e gata, gusta-l). Lasa dovleacul sa se raceasca.
  3. Imparte aluatul in 2 bucati cat mai egale si intinde-le in forma dreptunghiulara, pe blatul presarat din belsug cu faina. Repartizeaza in mod egal dovleacul pe ambele foi, lasand cate 1 cm la margini.
  4. Impatureste foile pe rand si asaza-le in tava unsa cu ulei. Unge placinta cu ulei pe intreaga suprafata si da-o la cuptor pentru 40-50 de minute la foc mic (160 grade), apoi da focul mai tare pentru alte 10 minute. Serveste placinta presarata cu zahar pudra.

Placinta taraneasca cu mere

Placinta greceasca cu lapte

Placinta cu branza