Plăcinta rapidă cu zmeura. Mie îmi place la nebunie zmeura. Azi am fost în piața și mi-am cumpărat un kilogram. După ce am mâncat pe săturate, am făcut repede și plăcinta asta rapidă.

 

Pentru aluat:

350 g făină o lingură de zahăr o jumatate de linguriță de sare  230 de unt abia scos din frigider și tăiat cubulețe 6 linguri de apă foarte foarte rece, eventual cu câteva cuburi de gheață în ea un gălbenuș de ou și o lingură de lapte, pentru uns

Pentur umplutură:

600 g zmeură 5 linguri de zahăr 2 linguri de făina de tapioca sau amidon de porumb o lingură de zeamă de lămâie
Mod de preparare:

Mod de preparare aluat

1.Amestecați făina cu untul până arată ca firimiturile. Apoi adaugați apa și amestecati până aluatul începe să se lege. Atenție, nu exagerați cu amestecatul pentru că își va pierde din frăgezime.

2.Apoi se împarte în două bile, jumatățile se înfășoară în folie alimentară si se pun la frigider o oră.

 

Mod de preparare umplutură

Cele 600 de grame de zmeură se pun într-un bol, se amestecă cu 5 linguri de zahăr și 2 linguri de făina de tapioca sau amidon de porumb și cu lingura de zeamă de lămâie.

 

Asamblarea

  1. Preîncălziți cuptorul la 200 de grade și scoateti una dintre cele două bile de aluat din frigider. Întindeți jumătatea de aluat – e bine să lucrați cât mai repede cu aluatul, când e rece e mai ascultător și nu se rupe foarte ușor.
  2. Așezați aluatul într-o tavă de tartă  tapetată cu hârtie de copt și unsă cu unt și tăiați marginile care cad peste tava, lăsând doar o margine de aproximativ 2 cm.
  3. Se răstoarnă fructele în tavă și se acoperă cu cealaltă foaie de aluat întinsă. De data aceasta nu-i mai tăiați marginile și încercați să le „tiviți’ sub marginea aluatului de jos, ținând degetul arătator sub aluat și presând, de-o parte și de alta, cu arătătorul și degetul mare de la cealaltă mână. Dacă ți se pare prea complicat poți să tai aluatul fășii și să formezi un grilaj deasupra fructelor ( eu așa am făcut). 
  4. Înainte de a se băga în cuptor se unge cu gălbenuș de ou bătut cu o lingură de lapte, se presară zahăr tos deasupra și se crestează în câteva locuri ca să aibă pe unde ieși aerul (dacă puneți capac).
  5. Se ține la cuptor o oră, până se rumenește, iar apoi se lasă la răcit, măcar o oră. Puneți să o serviți ca atare, decorată cu fructe sau lângă o cupă de înghețată.