Ce poate fi mai gustos decat o placinta, intr-o zi de sarbatoare sau dupa o masa sanatoasa? Aceasta reteta de placinte cu afine a fost trimisa de Diana Roman, din Cluj. Iata cum se prepara:

Ingrediente pentru umplutura

3 cani afine 1/2 cana sirop de artar o lingura zeama de lamaie 1/4 lingurita nucsoara 1/4 lingurita sare

Ingrediente pentru aluat

1/2 cana faina 1/4 cana zahar o lingurita sare 200 g unt o lingurita otet alb apa cu gheata

Ingrediente pentru uns

smantana zahar
Mod de preparare:
  1. Aluatul pentru placinta se prepara cu cel putin doua ore inainte de a fi copt si e indicat sa se lucreze cu el pe o planseta de inox, rece.
  2. Peste faina se adauga untul rece, taiat cubulete si se sfarma usor intre degete. Se mai adauga si putina apa cu gheata, otet alb, zahar si un praf de sare. Se framanta rapid, pentru ca untul sa nu se topeasca, dupa care se strange intr-o folie alimentara.
  3. Se da la frigider, cel putin o ora.
  4. Intre timp, se pun afinele la fiert cu siropul de artar, pana cand compozitia scade la jumatate.
  5. Se pune compozitia intr-un bol si se amesteca bine cu restul ingredientelor. Se lasa sa se raceasca complet.
  6. Intr-o tava tapetata cu hartie de copt, se intinde o foaie de aluat. Peste ea, se pune compozitia de afine impreuna cu patru cubulete de unt. Se acopera cu cealalta foaie de aluat si se dau la cuptor pentru aproximativ 30 de minute. Dupa cele 30 de minute, se scoate placinta, se unge cu smantana, se pudreaza cu zahar si se mai lasa inca 30 de minute.