Aceasta reteta de orez cu lapte este una aparte, caracteristica bucatariei italiene. Orezul cu lapte se serveste cu fructe uscate, care pot fi, dupa preferinte: smochine, curmale, stafide sau cirese maraschino.

Ingrediente

170 g zahar 620 ml lapte integral un praf de sare 150 g orez 400 ml apa un baton de scortisoara 1 ou 2 linguri de unt esenta de vanilie scortisoara macinata nucsoara 100 g stafide (optional)
Mod de preparare:

1. Intr-o craticioara adauga apa, batonul de scortisoara si sarea. Adu apa la punctul de fierbere si adauga orezul spalat, lasand totodata focul mic. Lasa la fiert 12 minute, sau pana se inmoaie orezul.

2. Ulterior, intr-o alta cratita de marime medie, adauga orezul fiert si batonul de scortisoara, 450 ml din cantitatea de lapte si zaharul. Gateste amestecul timp de 30-35 de minute, cand ar trebui sa aiba consistenta unei creme tari, deloc apoasa.

3. Cand orezul cu lapte s-a ingrosat, adauga cantitatea de lapte ramasa, oul batut bine si stafidele, amestecand pentru inca 2 minute. Dupa cele 2 minute, indeparteaza batonul de scortisoara si ia cratita de pe foc. Adauga untul, vanilia si continua sa amesteci.

4. Decoreaza cu scortisoara si nucsoara.

Sfaturi utile

✽ Daca nu iti plac stafidele ai putea incerca sa le inlocuiesti cu cirese maraschino, curmale sau smochine. Desigur, orezul cu lapte poate fi servit si simplu.

Sursa foto: 123rf

Mod de pastrare:

la frigider, acoperit, maxim 48 ore