Traditional, mucenicii moldovenesti, sau sfintisorii, se prepara de post, pentru a ne putea incanta simturile cu deliciile romanesti, respectand in acelasi timp si zilele in care nu se mananca de dulce.

Mucenici moldovenesti de post

500 g faina 150 g zahar 300 ml apa minerala 5 linguri ulei 1 pliculet drojdie uscata/un cub drojdie proaspata coaja lamaie+coaja portocala esenta de rom esenta de vanilie 1/3 lingurita sare

Ingrediente pentru sirop

Un borcan miere nuca macinata o cana apa (250 ml)
Mod de preparare:

1. Combina apa minerala cu drojdia si zaharul, apoi las-o deoparte pentru 10 minute.

2. Amesteca faina cu sarea si fa un gol in centru. Adauga drojdia crescuta, uleiul, esentele si coaja de citrice.

3. Framanta aluatul pentru minim 20 de minute, sau pana cand devine omogen si nelipicios. La nevoie, mai adauga putina faina.

4. Lasa aluatul de mucenici la crescut intr-un loc cald, acoperit cu un prosop curat, pentru minim o ora.

5. Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, rastoarna-l pe masa de lucru bine infainata.

6. Imparte-l in 10 sau mai multe bucati egale, in functie de cat de mari vrei sa iti iasa mucenicii de post.

7. Ruleaza fiecare bucata de aluat pe blatul infainat cu palmele, pana ce aluatul se lungeste de 30-40 cm.

8. Lipeste capetele aluatului (poti folosi putina apa pentru a le lipi mai bine) si rasuceste mucenicul, incat sa iti iasa un 8 perfect.

9. Asaza mucenicii astfel pregatiti in tava, rand pe rand. Lasa-i o ora la crescut, sau pana isi maresc considerabil volumul.

10. Unge mucenicii cu putin ulei si da-i la cuptor pentru 30 de minute la 180 de grade, sau pana cand devin rumeni si trec testul scobitorii.

11. Cat timp mucenicii de post se coc, prepara un sirop din 8-10 linguri de miere, combinate cu o cana de apa. Pune amestecul pe foc pana ce devine omogen.

12. Cand mucenicii de post ies de la cuptor, raspandeste siropul peste ei inca de cand sunt fierbinti, apoi presara-i cu nuca macinata din belsug.