Rasol-curcubeu

Carnea se curăță, se spală și se înțeapă din loc în loc cu cuțitul, așa încât să se formeze „buzunărașe” care se vor umple cu bucăți de legume. Zarzavaturile se curăță, se spală și se taie fâșii subțiri. Acestea se introduc în locurile înțepate din carne. Ce rămâne se pune la fiert împreună cu bucata […]

Supă cu crutoane

Cartofii se curăță, se spală și se taie felii. Se pun apoi la fiert în 1,5 l apă clocotită. Făina se dizolvă în lapte, având grijă să nu se formeze cocoloașe. Când au fiert cartofii, se adaugă laptele cu făină, amestecând bine și se lasă să mai dea un clocot. Se ia vasul de pe […]

Desert ușor

Se dizolvă cacaua cu 3-4 linguri de apă caldă. Se adaugă apoi cam 100 ml apă clocotită. Gelatina se pune la înmuiat în apă rece. Separat, într-un vas, se amestecă gălbenușurile cu zahărul. Se toarnă deasupra cacaua diluată și se omogenizează cu telul. Se adaugă și gelatina și se continuă omogenizarea cu telul. Vasul cu […]

Budincă-surpriză

Conopida se curăță, se spală în mai multe ape, apoi se opărește în apă cu sare. Se pune apoi la scurs și se taie cubulețe. Se separă gălbenușurile de albușuri. Albușurile se bat spumă. Din unt și făina dizolvată în lapte se prepară un sos, la foc mic. Se lasă la răcit, apoi se adaugă […]

Sufle de legume “Arlechin”

Se spală vinetele şi se taie în felii rotunde, groase de 1/2 cm. Se sărează şi se lasă deoparte, într-un bol, 10 minute. Se spală dovleceii şi se taie felii potrivite. Ardeii se spală, se curăţă de seminţe şi se taie în jumătăţi. Roşiile se spală şi se taie rondele mai groase. Cartofii se curăţă […]

Caș proaspăt cu miere

Feliile de caș de oaie se taie subțiri cât să nu se rupă. Se așază pe o farfurie (ideal este să fie una adâncă) și se toarnă pe deasupra o miere de albine cât mai parfumată (de mană sau de fâneață). Se presară miez de nucă. Se servește foarte rece (să nu curgă mierea prea […]

Tartă cu urdă și lămâie

Peste untul la temperatura camerei se pun făina, oul întreg, zahărul, sarea și cele două gălbenușuri. Se frământă bine, până când aluatul nu mai este chiar sfărâmicios. Se dă la frigider pentru o oră. Într-un castron, se amestecă urda cu ouăle, zahărul, coaja rasă și zeama de la o lămâie. Se mixează până compoziția devine […]

Lipii cu cheddar la grătar

Brânza cheddar se dă prin răzătoarea mare. Ea poate fi înlocuită de alte brânzeturi maturate, de cea mai bună calitate. Se amestecă în brânză pătrunjelul tocat mare și ardeiul iute curăţat de seminţe și tocat extrem de fin. Ideal este ca această umplutură să nu stea mai mult de 5 minute înainte de a fi […]

Prepelițe umplute

Prepelițele se pârlesc, se spală și se pun la scurs pentru a fi uscate când le vine vremea să intre la cuptor. Ciupercile se taie în felii de 2-3 milimetri și se pun în tigaie, unde se trag în unt. Când se înmoaie bine, se 26adaugă pătrunjelul și pieptul de pui fiert în prealabil, tocat […]

Raţă la tavă cu sote de legume

Se curăţă pulpele de pieliţe, se spală şi se lasă de seara până dimineaţa la macerat cu sare, piper, cimbru, zahăr, ulei şi vin roşu şi o picătură de oţet aromatic. După ce au stat la macerat, se pun în tavă, se stropesc cu 2-3 linguriţe de apă fiartă, se adaugă usturoiul şi ceapa tocate […]