Auzim frecvent termenul de asistență socială, dar cu toate acestea nu știm exact ce presupune el. De fapt, majoritatea oamenilor chiar îl folosesc în mod greșit, și de aici nevoia de a clarifica multe aspecte. Prin urmare, hai să descoperi alături de noi o definiție a acestei sintagme, și ce presupune ea.

Oamenii sunt cei care contează

Printr-un serviciu de asistenta sociala se înțelege acel ansamblu de măsuri prin care oamenii sunt încurajați să își controleze mai bine viața, și li se asigură, în același drepturile. De fapt, este modul prin care li se întinde o mână de ajutor semenilor aflați în nevoie, și în ajută să facă față cu succes provocărilor din viața lor. Pentru îndeplinirea acestor scopuri, se folosesc mai multe metode, cum ar fi și lucrul individual de caz.

Este destul de dificil să lucrezi cu oamenii, pentru că sunt probleme și situații diferite. Fiecare individ reacționează în felul lui la o anumită problemă, și câteodată este chiar dificil să reușești să te gândești la toate variantele, și să-i oferi acestuia eventualele soluții, și apoi să fie planificate următoarele etape. Cu toate acestea, trebuie să fii mereu bine pregătit, nimic să nu te ia prin surprindere, iar tu, în calitate de asistent social, să fii în stare să le propui oamenilor acele soluții care să se dovedească a fi cele mai bune în cazul lor.

Triplă implicare

La prima vedere, pare destul de ușor să fii asistent social. Din păcate, în România zilelor noastre, această profesie este văzută doar ca una care aduce un venit, fără niciun fel de implicare. În mass-media apar frecvent cazuri de abuzuri pe care asistenții sociali meniți să le preîntâmpine nu le-au ”observat”, și de aceea nici nu ar trebui să ne mire neîncrederea oamenilor în astfel de persoane. De fapt, în asistența socială lucrurile nu sunt chiar atât de simple, avem de aface cu o implicare triplă. Astfel, un asistent social trebuie să pună pe primul locsoluționarea problemele celor care au nevoie de ajutor lui, dar având grijă ca în același timp să fie protejate și interesele statului, având grijă și la respectarea eticii și a drepturilor omului.

Și totuși… ce face un asistent social

Este destul de dificil să poți să descrii în câteva cuvinte tot ce înseamnă să fii asistent social. Gândește-te doar la câte probleme pot apărea în viață, cât de diferite sunt acestea, și apoi îți dai seama, măcar un mic, cât de dificilă este munca unui asistent social cu adevărat dedicate meseriei sale. Evident, accentul este pus pe sprijinul pe care acesta îl oferă oamenilor, pentru a-i ajuta să treacă mai bine peste anumite provocări.

Munca unui asistent social înseamnă și multe activități care țin de planificare, organizare și nu numai. El creează mai multe dosare cu scopul de a analiza diferite cazuri, pe care apoi pe utilizează pentru a găsi acele măsuri sau metode menite să vină în ajutorul celor care au probleme. Un bun asistent social lucrează în strânsă colaborare cu autoritățile publice, cum ar fi centrele de consiliere, instanțele de judecată și nu numai.

Prejudecățile ucid visuri

Din păcate, la ora actuală, în România, meseria de asistent social nu este văzută cu ochi buni. Nici de cei care ar putea beneficia de pe urma ajutorului oferit de acesta, și nici de cei care vor să își facă un viitor, deoarece implicarea este maximă, iar satisfacțiile financiare sunt minime. Cu toate acestea, cei care într-adevăr vor să schimbe ceva nu se lasă împiedicați de astfel de cazuri.

Spuneam ceva mai sus că prejudecățile ucid visuri. O realitate crudă, dar care este din păcate o normalitate în zilele noastre. Cei care au nevoie de asistenta socială sunt de obicei acele persoane vulnerabile din societate şi, de cele mai multe ori, ele nu au posibilitatea de a-și controla așa cum trebuie propria viață. Este vorba despre cei aflați în situații materiale mai mult decât dificile, de cei care sunt dezavantajați din punct de vedere cultural, persoanele cu dizabilități, dependenții de anumite substanțe și nu numai.

Iubirea față de semeni

Pentru a fi un asistent social nu este nevoie doar de pregătirea de specialitate, pe care o poți obține absolvind o facultate sau urmând niște cursuri în acest domeniu. Da, este necesar să ai competențele și cunoștințele necesare, dar să nu uităm niciodată că omul este cel cu care lucrezi. Prin urmare, dacă nu ai acea iubire față de semeni, empatie și omenie, înseamnă că această activitate nu este pentru tine, așa că mai bine renunță cât nu este prea târziu.

Un adevărat asistent social este cel care știe cum să aducă din nou speranța în inimile celor care cred că nu mai au nicio soluție pentru problema lor, îi face să zâmbească sincer chiar și pe cei care au și uitat când au făcut ultima oară acest gest.

Ca asistent social trebuie să știi să ajungi la sufletul omului astfel încât acesta să găsească în primul rând îl el înșuși acea putere care să îl facă să depășească situațiile dificile, pentru a o lua de la capăt, pentru a se reinventa, astfel încât viitorul să nu mai pară atât de negru.

Dar nu doar aceasta presupune această ocupație. Trebuie să știi la cine și la ce să apelezi astfel încât soluțiile oferite de tine să fie unele viabile, care să le ofere celor aflați în dificultate posibilitatea reală a unui nou început.