Amenajarea unei bucătării este o adevărată provocare. Dacă pe vremuri bucătăria era doar o cameră în care se gătea, astăzi este și un spațiu de socializare cu familia sau cu prietenii, mai ales dacă tu ești cea care gătește cel mai des. Prepararea de bunătăți încânta gusturile, dar până la momentul degustării și aprecierii trebuie să gătești eficient și bine. Modul în care amenajezi bucătăria nu pare foarte important pentru calitatea hranei, dar când faci mâncare cu regularitate, știi că ai nevoie de mobilier, aparate, unelte și suprafețe de calitate, organizate astfel încât să-ti faciliteze muncă. Descoperă în continuare cum să îți amenajezi bucătăria dacă gătești des, că să te bucuri nu doar de preparatele finale, ci și de procesul culinar. 

Planifică atent fiecare zonă a bucătăriei

Zona chiuvetei

Gatirea unor bucate memorabile începe cu spălarea ingredientelor. Apa este, de asemenea, indispensabila bucătăriei, așa că robinetul sau bateria și chiuvetă sunt esențiale. Când gătești des este de preferat să ai la dispoziție o chiuvetă încăpătoare, care să nu te încurce când vrei să scurgi paste, să umpli oale, să speli anumite ingrediente, recipiente sau unelte. O chiuvetă cu spațiu de uscare și alte accesorii nu este o idee rea, mai ales că în bucătărie folosești o mulțime de vase care trebuie clătite sau spălate. Tot în zona chiuvetei trebuie să se găsească mașină de spălat vase, dacă alegi să achizionezi una.

Zona de pregătit

Blatul de lucru trebuie să fie aproape de aragaz. O distanță prea mare și obstacolele dintre acestea îngreunează gatitul si cresc riscul de a scăpa lucruri și de a face murdărie. Asigură-ți un spațiu suficient pentru pregătirea ingredientelor. Înghesuirea lor și a recipientelor pe o suprafață mică nu este deloc plăcută și creează dezordine.

Zona de gătit

Dacă gătești des și diversificat, alege aragazuri pe gaz, pentru că acestea oferă control și adjustabilitate crescută. Alege mărimea aragazului și numărul de ochiuri  în funcție de numărul de feluri și de porții pe care le ai de obicei în meniu. Nu uita să iei o hotă cu o putere pe măsură volumului de vapori și mirosuri care se degajă în timpul gatirii. Din zona de gătit fac parte și cuptorul electric sau pe gaz și cuptorul cu microunde. Adaptează-le nevoilor tale și integrează-le astfel încât să ai acces ușor la ele.

Alte elemente esențiale

Frigiderul este foarte important când gătești des. Pentru a avea tot timpul un stoc pe măsura ritmului de preparare, este nevoie de spațiu de refrigerare suficient. Dacă spațiul îți permite, un al doilea frigider se va dovedi foarte util. Acesta poate stoca alimentele de un anumit tip sau băuturile. Astfel, când prietenii te vizitează, se pot servi singuri cu băuturile dorite, fără să te mai întrerupă din gătit. Și în cazul coșului de gunoi suplimentarea se poate dovedi utilă, dacă ai destul loc.

Ține cont de fluxul de lucru

O bucătărie amenajată adecvat este una în care te poți mișca eficient de la o zonă la alta. Asta înseamnă că toate zonele pe care le-am discutat mai sus trebuie integrate astfel încât să îți ușureze munca. Organizarea unei insule de gătit este ideală, pentru că aduce într-un spațiu compact toate zonele. Însă și așezarea liniară este eficientă, dacă așezi elementele în funcție de fluxul de lucru.

Nu uita de estetică


Oamenii au tendința de a-și amenaja bucătăria destul de banal, mai ales din punct de vedere coloristic. Este bine să alegi un stil unitar sau o paletă cromatică bazată pe 2-3 culori, dar un obiect de mobilier sau aparat în culori vii, cu rol de accent, poate face diferența între un spațiu tern și unul plăcut. Nu ignora nici iluminatul, care, pe lângă rolul utilitar, poate crea contraste între diverze zone. 

Cât despre pardoseală, alege texturi diferite de cele ale mobilierului și, cel mai important, materiale care se curăță ușor. Integrează și obiectele care nu sunt strict legate de bucătărie, ca centrală, dacă este instalată în această camera. Găsești centrale performanțe dar și cu design plăcut la https://www.ariston.com/ro-ro/produse/centrale-termice

Când gătești zilnic sau aproape zilnic, amenajarea bucătăriei se dovedește foarte importantă. Cu ajutorul ideilor de mai sus, îți poți organiza spațiul astfel încât să te bucuri de fiecare moment petrecut în bucătărie. 

Sursa foto: pexeles.com