Piata cafelei a devenit un adevarat business mondial in ultimii ani, iar avansul tehnologic si-a spus cuvantul si in acest domeniu. Intre o sumedenie de masinarii care mai de care mai high-tech, care promit un gust de neegalat si o experienta facila a utilizatorului, clasicul ibric pare ca pierde teren. Nimic nu este mai departe de adevar, atunci cand un cunoscator al elixirului cofeinizat face o cercetare amanuntita a produselor disponibile.

Mai mult decat atat, ibricul poate fi folosit si la incalzirea sau fierberea laptelui, care este cel mai de pret aliat al cafelei. Un ibric de cafea aburinda, care umple bucataria cu o mireasma extraordinara, ramane favoritul celor care vor sa obtina un gust autentic, care nu poate fi reprodus de masinile automate care folosesc capsule sau de filtrele de cafea. Cum alegi insa cel mai potrivit ibric, in functie de nevoile tale si tinand cont de materialul din care produsele disponibile sunt confectionate?

In randurile care urmeaza am pregatit un ghid al cumparatorului, care tine cont de cele mai importante aspecte care trebuie sa fie luate in calcul, astfel incat sa te poti bucura de o ceasca de cafea invidiata chiar si de cel mai mofturos barista.

Selectia ibricului in functie de modul de utilizare a acestuia

Ibricul poate fi folosit atat pentru prepararea cafelei, cat si pentru incalzirea sau fierberea laptelui. Pentru a asigura un proces ce nu necesita o curatare dificila, materialele folosite pentru partea interioara a produsului elimina riscul lipirii lichidului, atunci cand acesta atinge temperaturi de fierbere.

Ibricele pentru lapte sunt prevazute si cu sisteme de atentionare sonora, care sa impiedice acumularea in exces a spumei. Poti selecta modelul care se adapteaza cel mai bine nevoilor tale dintr-o colectie de ibrice de la oalesitigai.ro, unde descrierile produselor iti ofera detaliile de care ai nevoie pentru a face o alegere informata.

Forma potrivita a unui ibric bun

Specialistii recomanda o anumita forma pentru prepararea optima a bauturii. Aceasta trebuie sa aiba un diametru mai mare in partea de jos, acolo unde are loc fierberea lichidului, care se ingusteaza in partea superioara, pentru a evita varsarea spumei acumulate, impreuna cu zatul produs (in cazul cafelei) sau cu deliciosul caimac (in cazul laptelui).

De asemenea, trebuie avut in vedere si manerul ibricului, care trebuie sa poata fi folosit fara a apropia mana de flacara, eliminand astfel riscul aparitiei arsurilor. Manerul trebuie sa asigure posibilitatea contactului direct, fara a fi necesara utilizarea unei manusi protectoare. Ai grija, asadar, ca acesta sa fie suficient de lung pentru a asigura o distanta considerabila intre mana ta si sursa caldurii.

Mai mult decat atat, ibricul ar trebui sa fie prevazut cu o sectiune de golire, care sa asigure usurinta procesului de turnare a lichidului.

Alegerea produsului potrivit in functie de material

Ibricele de la curtea sultanului Suleiman, acolo unde se spune ca istoria cafelei a prins radacini, erau realizate integral din cupru. Alegerea acestui material nu se baza doar pe posibilitatea decorarii lui prin diferite metode de gravura. Fiind un excelent conductor de caldura, cuprul scurteaza timpul alocat procesului de preparare a bauturii.

In prezent, pe piata exista ibrice realizate din materiale mai moderne precum otelul inoxidabil, care ofera o viata mai lunga produsului, datorita usurintei de curatare a acestuia. Ofera atentie si materialului folosit pentru realizarea manerului, care ar trebui sa nu se incalzeasca in acelasi ritm cu restul ibricului, evitand astfel riscul aparitiei unor posibile arsuri.  

Alegerea dimensiunilor potrivite

Inainte de a incepe cercetarea pietei pentru a descoperi ibricul potrivit, ia in calcul cantitatea de lichid pe care doresti sa o pregatesti cu ajutorul acestuia. Daca vorbim de cafea, gandeste-te la numarul de cani pe care trebuie sa le obtii in timpul fierberii, pentru a nu fi nevoie sa repeti procesul atunci cand nu ai suficient timp la dispozitie. Daca este necesar sa fierbi lapte, stabileste volumul pe care doresti sa il prepari, astfel incat ibricul ales sa poata “primi” cantitatea respectiva. Nu iti face griji, indiferent de nevoile tale, pe piata exista produsul potrivit pentru tine, care sa faciliteze intregul proces.

Tehnologia nu ofera intotdeauna cel mai bun rezultat, iar o intoarcere la valori traditionale reprezinta metoda perfecta de a ne onora trecutul si valorile sale. Intr-o lume ce se invarte din ce in ce mai repede si care ofera optiuni din ce in ce mai variate pentru cumparatori, o alegere clasica poate reprezenta un pas important catre pastrarea autenticitatii, in detrimentul indepartarii de la origini.

Nu-i asa ca abia astepti sa te delectezi cu o ceasca de cafea facuta ca la mama acasa, intr-un ibric clasic, care promite o experienta ce readuce amintiri placute in memorie? Nimic mai simplu, acum ca stii ce trebuie sa ai in vedere pentru alegerea produsului potrivit conform nevoilor tale.