Sigur stii poezia asta: mezelurile sunt pline de E-uri nocive, deci trebuie evitate. Partial corect, majoritatea mezelurilor fiind pline de aditivi precum guma guar, guma xantan sau caragenan. Dar stii ce sunt toate acestea, care este rolul lor si de ce ar trebui evitate? Raspunsul la toate acestea si, in final, cum sa faci sa cumperi mezeluri mai sanatoase, in randurile de mai jos.

E415 – Guma xantan

Utilizare

Este foarte utilizata in intreaga industrie alimentara, nu doar in mezeluri, ca agent de ingrosare. Mai precis, in cazul sosurilor de salata, guma xantan se foloseste ca stabilizator, pentru a preveni taierea emulsiei (ex. maioneza).
In inghetata acest aditiv da desertului consistenta cremoasa pe care o apreciem cu totii.

Efectul asupra sanatatii

In ceea ce priveste sanatatea, guma xantan poate da probleme de sanatate aparatului respirator, potrivit unui studiu medical. In cadrul studiului au fost analizate simptomele unor angajati ce lucrau cu xantanul, acestia avand simptome de raceala. Studiul a relevat ca pe termen lung plamanii angajatilor nu au fost afectati.

E412 – Guma guar

Utilizare

Guma guar are cam aceleasi utilizari, fiind obtinuta din boabe de guar. Are aplicabilitati foarte largi, de la industria alimentara pana la industria fracturarii hidraulice.
In alimente guma guar se gaseste in: produse de panificatie, deoarece ajuta la pastrarea alimentelor mai mult timp, in mezeluri, actionand ca un adeziv, in condimente, conserve, supe la plic, dar si in unele lactate, precum iaurt sau branza topita.

Efectul asupra sanatatii

Cat priveste sanatatea, guma guar pare a avea efect laxativ, prevenind constipatia si complicatiile acesteia.
In iulie 2007, Comisia Europeana a emis o avertizare catre statele membre, deoarece in acest aditiv alimentar se gasisera doze mari de dioxina, ce afecteaza sistemul imunitar al oamenilor.

E407 – Caragenan

Utilizare

Rolul caragenanului este aproximativ acelasi ca cel ale gumelor xantan si guar. In ceea ce priveste produsele in care este folosit, intalnim caragenanul in deserturi cremoase, precum inghetata, iaurturi, lapte condensat s.a., sosuri, bere, sau lapte de soia.

Efectul asupra sanatatii

Riscul ingerarii caragenanului asupra sanatatii este extrem de dezbatut, unele studii asupra animalelor relevand ca predispune la formarea de tumori, in timp ce alti specialisti contesta rezultatele.

E621 – Monoglutamatul de sodiu

Utilizare

Monoglutamatul de sodiu este un potentiator de aroma, adaugat cu precadere in mancarea tip fast-food, conserve si mezeluri.

Efectul asupra sanatatii

Cu toate ca in general este acceptat ca fiind un aditiv sigur, mai multi oameni au reclamat de-a lungul timpului tot felul de simptome pe care le-au asociat acestui aditiv: dureri de cap, bufeuri, transpiratie in exces, amorteli, greata si altele.
Cu toate acestea, studiile nu au evidentiat nicio legatura intre potentiatorul de aroma ce face mancarea irezistibila si simptomele descrise.

E250 – Nitritul de sodiu, E251 – Nitratul de sodiu

Utilizare

Atat nitritul, cat si nitratul de sodiu sunt conservanti ce previn infestarea alimentelor cu bacterii si le mentin prospetimea. Nitratul de sodiu are acelasi rol si se regaseste cu precadere tot in carnurile procesate.

Efectul asupra sanatatii

In cantitati mari, nitritul de sodiu este toxic, reducand nivelul oxigenului eliberat de hemoglobina.  Nitritul de sodiu este considerat carcinogen, mai ales in carnuri procesate, precum mezelurile, deci este de evitat.
In ceea ce priveste siguranta alimentara, exista studii ce au confirmat o legatura intre administrarea unor cantitati mari de nitratul de sodiu si decesul rezultat din pricina bolii Alzheimer, cancer la stomac sau Parkinson.
Nitratul de sodiu este strans asociat cu cancerul de colon.

Ce fel de mezeluri sa cumperi?

Exista totusi si mezeluri mai sanatoase, alternative pentru variantele pline de aditivi, adezivi si potentiatori de arome. Acestea au de regula un aspect mai traditional, mult mai uscat si sunt ceva mai scumpe decat majoritatea mezelurilor din comert, iar printre ingrediente se numara doar carne, sare si condimente.

Adesea sarea ascunde si nitritul de sodiu, fiind la randu-i tot o sare, insa, chiar daca aceste mezeluri au in compozitie acest conservant, sunt o alternativa considerabil mai sanatoasa.
Citeste eticheta sau roaga vanzatoarea sa iti spuna care sunt ingredientele din compozitia mezelurilor care ti se pare ca ar corespunde profilului.