Cum am putea face pentru a economisi și a ne bucura mai mult de alimentele cumpărate? Cele mai gustoase idei în acest sens sunt oferite de faimosul bucătar Jamie Oliver, care tocmai a publicat o carte cu rețete total diferite de orice a făcut el până acum. Citește un interviu cu faimosul chef în revista Unica de mai, recent apărută la chioșcuri, și testează două dintre rețetele sale ieftine și delicioase.

Încingeți cuptorul la 180ºC/treapta 4. Curățați cartofii și tăiați-i în bucăți mari, egale, după care puneți-i într-o oală cu apă sărată clocotită pentru 15 minute sau până când sunt pătrunși. Scurgeți-i și zdrobiți-i, cu un praf de sare și piper, cu zeama lămâii și cu untul. Deșertați mazărea într-o sită, turnați peste ea puțină apă clocotită pentru a o decongela, apoi scurgeți-o bine și procesați-o în robotul de bucătărie, fără a o zdrobi complet. încorporați-o în piureul de cartofi, astfel încât să rezulte un amestec marmorat, după care lăsați-l deoparte.

Curățați și tocați morcovii și cepele, apoi căliți-le cu un strop de ulei într-o oală mare termorezistentă (având diametrul de aproximativ 30 cm), timp de 15 minute sau până ce se înmoaie, dar nu își schimbă culoarea, amestecând ocazional. între timp, încălziți laptele într-o oală, la foc moderat. Imediat ce acesta începe să fiarbă, adăugați fileurile de pește congelate și lăsați-le circa 10 minute sau până când sunt pătrunse, după care scoateți-le pe o farfurie cu ajutorul unei spatule, luând oala de pe foc.

Înglobați făina în combinația de morcovi și ceapă, după care turnați treptat laptele, strop cu strop, amestecând continuu. încorporați mai apoi și spanacul, apoi asezonați după gust. Adăugați fileurile rupte în fâșii (înlăturați cu grijă pielea, dacă există), creveții, muștarul și zeama de la jumătate de lămâie, radeți brânza Cheddar și amestecați totul lejer. Acoperiți compoziția cu piureul de cartofi îmbogățit cu mazăre și întindeți-l, aerându-l ușor cu o furculiță, pentru a deveni aspectuos. Coaceți preparatul 30-40 de minute sau până când suprafața capătă o frumoasă nuanță rumenă. Serviți drept garnitură o iahnie de fasole, dacă vă place – delicios!

Economiseste cu Jamie