Lămâiţă
1. Zahărul şi apa se pun la topit la foc mic. După ce zahărul s-a topit, se dă focul iute şi se lasă la fiert. Se ia spuma, se adaugă zahărul vanilat şi se şterg marginile dacă a rămas zahăr întărit (deoarece acesta provoacă zaharisirea şerbetului).
2. Se opreşte focul, iar când compoziţia s-a răcorit, se freacă bine. Apoi se toarnă zeama de lămâie puţin câte puţin. Se lasă încă 10 minute la congelator.
3. La final, se poate adăuga, după gust, coajă de lămâie rasă.
 
                        :contrast(8):quality(75)/https://www.retetepractice.ro/wp-content/uploads/2015/08/Pasca-traditionala.jpg) 
                            :contrast(8):quality(75)/https://www.retetepractice.ro/wp-content/uploads/2019/11/97540781_l.jpg) 
                            :contrast(8):quality(75)/https://www.retetepractice.ro/wp-content/uploads/2020/03/43929813_s.jpg)