Pentru reuşita cozonacilor, toate ingredientele trebuie să se ţină la cald cu cel puţin 2 ore înainte, iar bucătăria unde se face cozonacul trebuie să fie bine încălzită.

1. Drojdia de bere şi o linguriţă de zahăr se dizolvă în 2-3 linguri de lapte călduţ. Se acoperă şi se lasă să crească, iar făina  se cerne în vasul în care urmează să se frământe cozonacul.

2. Se bat gălbenuşurile cu un ou, un praf de sare şi zahărul, iar laptele se încălzeşte şi se aromează cu vanilie şi coajă de lămâie. Caisele tăiate cubuleţe şi stafidele spălate şi curăţate se pun într-o cană şi se stropesc cu rom. Untul se freacă spumă.

3. Se face o adâncitură în făina cernută, se toarnă drojdia şi se amestecă puţin. Se acoperă cu puţină făină şi se lasă 5 minute. Se adaugă apoi laptele călduţ, ouăle şi untul. Se frământă bine, până se omogenizează aluatul. La sfârşit se adaugă şi uleiul călduţ şi se continuă frământatul, până se desprinde aluatul de pe vas. Se acoperă şi se lasă la dospit într-un loc cald, ferit de curent.

4. Când aluatul şi-a triplat volumul, se întinde într-o foaie de 1 cm, se unge cu untul topit şi se presară stafidele, caisele şi nucile tăiate. Se rulează şi se pune într-o formă tapetată cu hârtie de copt. Se lasă din nou să crească 15 minute, se unge cu ou şi se coace 35 – 40 de minute, la foc potrivit, în cuptorul bine încins.