Faima Deltei Dunarii a trecut demult granitele tarii nostre, an de an, turistii venind aici, in aceasta oaza de relaxare pentru a petrece clipe de neuitat. Bucura-te si tu de o vacanta in Delta, acest loc mirific creat de mama natura.
Cu o suprafata de peste 3.400 km2, Delta Dunarii face parte din patrimonial UNESCO inca din 1991. Daca nu ai fost, te invitam pentru ca vei intalni un loc care nu seamana cu nimic din ceea ce stii.

Istorie si prezent

Acum 2.500 de ani Herodot scria ca Dunarea se divide in sapte brate inainte de intalnirea cu Marea Neagra, dar astazi nu mai sunt decat trei oficiale pe care le poti vizita si unde poti poposi: Chilia, Sulina si Sfantul Gheorghe. S-ar mai putea si pe unul dintre celelalte patru vechi brate, dar trebuie sa ajungi acolo doar cu un locuitor al zonei care cunoaste foarte bine locul. Cea mai
mare parte a populatiei locuieste in sate, iar Tulcea si Sulina sunt printre cele mai reprezentative orase. Ca sa ajungi in Delta, de la cheiul Tulcei pleaca zilnic fie un soi de vapor mai impozant, denumit pasager, fie cu ambarcatiuni mai mici, salupe sau pontoane plutitoare. Daca vrei neaparat sa ajungi cu masina in inima deltei, se poate daca treci cu bacul pe la Nufaru.

De la cort la hotel plutitor

Cazarea in Delta Dunarii nu mai este de mult o problema, caci raiul pasarilor si al pestilor ofera orice solutie de cazare de la cort, pensiuni, camere in casele traditionale, hoteluri pe pamant sau plutitoare. Totul depinde de buget, dar si de sezon. Tantarii ? Sunt o problem doua ore pe seara pana ce se face schimbul termic intre zi si noapte. Ce e de pescuit in august ? Caras, stiuca, rosioara si biban.

Bucataria Deltei

Daca iti place cu adevarat pestele, Delta Dunarii este locul unde trebuie sa mergi pentru a-l consuma in fel si chip. O ciorba adevarata, traditionala 100% se face numai cu otet si cu apa direct din Dunare, iar mujdeiul de usturoi pe care stiu sa-l prepare lipovencele te va determina sa-l consumi direct pe paine. Am adunat cateva retete care sa-ti faca o idee despre ceea ce se poate consuma, insa vizita la fata locului este de neinlocuit. Pe langa preparate delicioase, vei intalni oameni primitori si foarte descurcareti printre valurile vietii.

Stiati ca…

… cea mai frecventa mancare de peste pusa pe masa turistilor in Delta Dunarii este carasul prajit?
… platica, avand multe si nenumarate oase, se cresteaza de mai multe ori pe spate, inainte de a fi gatita, pentru a mai taia din “ascutimea” oaselor?
… cea mai buna saramura de peste iese atunci cand se prepara la foc de lemne sau de carbuni?
… adevarata placinta dobrogeana se intinde si se asaza in tava cu ajutorul merdenelei, un facalet mic si subtire?